fbpx
Сьогодні
21:03 06 Вер 2021

Близько 70% вчителів вважають, що матеріалів для викладання курсу "Громадянська освіта" недостатньо, - МІНЗМІН

Майже 95% вчителів вважають, що курс "Громадянська освіта" має викладатися у школах, але водночас близько 70% респондентів зазначили про брак повноцінних матеріалів.

Про це йдеться у дослідженні громадської організації "МІНЗМІН".

За роки незалежності в Україні було кілька спроб запровадити системне шкільне викладання предмету "Громадянська освіта". Остання – у 2018 році. Тоді розпочався новий етап дискусій – Міністерство освіти і науки підготувало концепцію, а згодом і стратегію розвитку громадянської освіти в Україні. У 10 класі було впроваджено предмет "Громадянська освіта".

На рівні офіційних документів було визнано, що розвиток компетентностей у сфері демократії, прав людини, самостійності в ухваленні рішень та критичного аналізу інформації є запорукою успішності сучасного громадянина. Важливо й те, що ці знання необхідно надавати інтерактивно – в ігровій формі, що дозволяє розвивати корисні навички через життєві ситуації та активну практику.

Громадянська освіта в школі Громадянська освіта в школі

Проте, за результатами дослідження громадської організації "МІНЗМІН" 70% вчителів відчувають брак якісних інтерактивних матеріалів для викладання предмету "Громадянська освіта".

"Вчителі вважають, що формальна освіта не завжди є гарантією, що учні використовуватимуть набуті знання. Важливу роль у цьому питанні відіграє саме неформальна освіта". – наголосила Вікторія Омельяненко, керівниця напряму цифрової освіти ГО "МІНЗМІН".

Над дослідженням думки освітян щодо громадянської освіти в Україні працювала команда громадської організації "МІНЗМІН".

Громадянська освіта в школі Громадянська освіта в школі Громадянська освіта в школі

Опитування було проведено методом самозаповнення онлайн-анкет. У ньому взяли участь вчителі з усіх областей України: 87% жінок і 13% чоловіків. Найбільше респондентів мешкає на Сході України (44%), у Західному регіоні – 19,9%, Центральному – 11,3%, у Північному – 15,3%. Найменше учасників з Південного регіону – 9.9%.

Всього в опитуванні взяли участь 797 респондентів. Питання містили відповіді з можливістю вибору варіантів відповіді, а також була низка відкритих питань. Форма поширювалась серед вчителів за допомогою розсилки через базу контактів "МІНЗМІН", на електронні пошти шкіл та за допомогою поширення у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: