fbpx
Сьогодні
21:56 04 Вер 2021

За останні сім років USAID надало Україні $1,2 млрд допомоги

English version here

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) за 29 років надало Україні понад три мільярди доларів допомоги, з яких 1,2 млрд дол – за останні сім років.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" повідомила виконувач обов'язків помічника адміністратора бюро USAID з питань Європи та Євразії Марго Елліс, передає Укрінформ.

Зокрема, вона зазначила, що українсько-американське партнерство триває з 1992 року, упродовж усього цього часу США сприяють побудові та зміцненню демократичних інститутів в Україні.

"З 1992 року USAID надав Україні допомогу на суму понад 3 млрд дол. З них 1,2 млрд дол. – тільки з 2014 року", – наголосила Елліс.

За її словами, останнім часом обсяги фінансової допомоги, яку Україна надають американські партнери, збільшилися.

"Цього року ми плануємо виділити – і я говорю лише про USAID – близько 220 млн дол. допомоги. Цей рівень цілком відповідає останнім кільком рокам. З 2018 року обсяг допомоги становив від 180 до 200 млн дол. Сума містить як гуманітарну допомогу, призначену для найбільш вразливих верств населення, так і те, що ми називаємо нашими довготривалими інвестиціями в Україну для побудови демократичних інститутів", – деталізувала представниця USAID.

США надають допомогу Україні за двома ключовими напрямами, наголосила Елліс.

Перше – це боротьба з корупцією.

"Говорячи про перший напрям, про боротьбу з корупцією, і президент Байден, і адміністратор USAID Саманта Пауер вказували на негативний вплив, який корупція чинить на вже досягнутий прогрес як в Україні, так і в інших суспільствах. Вона відкочує назад стан демократичних інститутів, які вже відбудувало суспільство, а також негативно впливає на процвітання країни", – заявила Елліс.

Боротьба з корупцією інтегрована в усі програми співпраці з Україною, акцентувала Елліс.

"Отже, це не просто робота над судовою реформою, а робота, наприклад, з Вищим антикорупційним судом. Або взяти, наприклад, енергетичну програму – ми працюємо над створенням конкурентного ринку електроенергії, газу, над прозорими тарифними ставками, щоби громадськість знала, за що вони платять. Ми намагаємося усунути можливості для корупції", – продовжила представниця USAID.

Говорячи про прогрес, досягнутий Україною впродовж останніх років, Елліс відзначила напрацювання у сфері охорони здоров'я, децентралізації, а також відкриття ринку землі.

"Що стосується охорони здоров'я – це ідея, що гроші "ходять за пацієнтом", це надання послуг, дійсно необхідних людям, це розгортання системи електронної охорони здоров'я та зменшення можливостей для корупції… Я також думаю, що ми виконали відмінну спільну роботу з децентралізації, наближаючи послуги та процес ухвалення рішень до людей. Я повинна подякувати уряду за низку запроваджених ними ініціатив. Система закупівель ProZorro заощадила близько 5 млрд дол. відтоді, як її розгорнули для роботи з відкритими даними. Також розвиваються електронні послуги. Дуже важливе й відкриття ринку землі у липні цього року. Адже на продаж землі було накладено мораторій, що діяв упродовж 20 років", – перелічила Елліс.

Другий напрям підтримки України – допомога в усуненні наслідків російської агресії, сказала Елліс, додавши, що США продовжують роботу з Україною для виявлення та усунення вразливостей, якими може скористатися Кремль.

"Другий напрям, про який я згадала, – це боротьба зі згубним впливом Кремля. Вам добре відомо, що Кремль намагається використати будь-яку виявлену уразливість. Наприклад, намагається дискредитувати демократичні інститути й вибори. Або ж намагається поширювати дезінформацію всіма можливими каналами. У такому разі ми працюємо над створенням більш стійких демократичних інститутів, судів, парламенту тощо. А також підтримуємо незалежні засоби масової інформації та медіаграмотність. Крім того, ми знаємо, що Росія використовує вразливі місця на економічному та енергетичному фронтах", – резюмувала Елліс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: