fbpx
Сьогодні
17:53 04 Вер 2021

Правозахисники оприлюднили термінову заяву у зв'язку з викраденнями людей у Криму

Фото Ukrinform

Правозахисні організації України оприлюднили термінову заяву у зв'язку з обшуками та викраденнями в окупованому Криму силовиками п'яти кримських татар, в тому числі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Текст заяві опублікований на Фейсбуці Кримської правозахисної групи.

"3 та 4 вересня 2021 року співробітники ФСБ Російської Федерації провели 5 обшуків в окупованому Криму, після яких затримали і повезли у невідомому напрямку п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова", – йдеться в заяві.

За даними правозахисників, родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних так званих правоохоронних органів, однак жоден із них не повідомив про місцезнаходження зниклих.

Зокрема, уточнюється в заяві, про місцеперебування Ельдара Одаманова нічого невідомо з 7 ранку 3 вересня.

На момент публікації заяві правозахисникам було відомо, що обшуки у Ельдара Одаманова та Азіза Ахтемова проводилися нібито у зв'язку з підривом газопроводу під Сімферополем, який стався 23 серпня 2021 року.

Наступний обшук, повідомили правозахисники, відбувся у першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу і громадського активіста Нарімана Джелялова, який відкрито заявляв про грубі порушення прав людини в окупованому Криму та брав участь в установчому саміті Кримської платформи 23 серпня 2021 року.

Правозахисні організації кваліфікують дії окупаційної влади, "як насильницьке зникнення, оскільки силові структури позбавляють затриману особу засобів зв'язку зі своїми рідними та адвокатами, внаслідок чого існує реальна загроза їхньому здоров'ю та життю".

"Свавільні обшуки і затримання також стали системною практикою, яку здійснює Російська Федерація відносно будь-кого, хто висловлює найменшу незгоду з діями окупаційної влади, особливо кримськотатарської громади", – йдеться в заяві.

Правозахисники нагадали, що у нещодавній доповіді генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в Криму зафіксовано, що за останні 3,5 роки абсолютна більшість обшуків відбулася у будинках кримських татар, в наслідок яких 85 кримських татар перебувають у місцях позбавлення волі.

"Протиправні обшуки, викрадення людей і постійне зростання кількості політв'язнів у Криму показують, що зусилля України та міжнародної спільноти виявилися недостатніми для припинення свавілля на окупованому півострові. Росія продовжує зневажати міжнародне право, а тому відновлення верховенства права та поваги до людської гідності в Криму може статися лише за умови деокупації півострова", – йдеться в заяві.

Правозахисни організації вимагають від Російської Федерації як держави-окупанта негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова, Асана Ахтемова та інших політичних в'язнів, а також прининити свальні обшуки, затримання та викрадення людей.

Звертаючись до іноземних держав та міжнародних організацій, правозахисники закликали висловити рішучий спільний протест проти дій Російської Федерації щодо нової хвилі обшуків та арештів в окупованому Криму і запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до проведення обшуків, затримань та викрадень людей в Криму.

Нагадаємо, на світанку 4 вересня в помешканні заступника голови Меджлісу кримськотатарского народу Нарімана Джеляла російські силовики провели обшуки, після чого його вивезли до "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і місті Севастополі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: