fbpx
Сьогодні
15:40 04 Вер 2021

На Закарпатті німецькі меценати допоможуть в збереженні Долини нарцисів

Фото: "Закарпаття.online"

За участі меценатів у Карпатському біосферному заповіднику вживатимуть заходів для збереження Долини нарцисів.

Про це повідомляє "Закарпаття онлайн Beta", передає "Рубрика".

"Серед основних заходів слід виділити: будівництво серії гідротехнічних споруд для підвищення рівня ґрунтових вод; придбання обладнання для вирубування заростів верби і викошування тих ділянок, де традиційне господарювання вже не ведеться; сприяння збільшенню популяцій нарциса вузьколистого шляхом підсіву їх насіння тощо", — йдеться у повідомленні.

Меценатську допомогу виділила німецька фірма туристичного спорядження Ortovox. Також до обговорення плану дій долучилися громадська організація "Дунайсько-Карпатська програма" та еколог Мішель Якобі.

Долина нарцисів — заповідний масив, який належить до Карпатського біосферного заповідника. Це єдина і найбільша в Європі популяція нарциса вузьколистого. Він занесений до Червоної книги України й охороняється Бернською конвенцією. За словами Олександра Навроцького, начальника природно-наукового дослідного відділення "Долина нарцисів", до пандемії сюди приїжджало 12-15 тисяч людей. Минулого року приїхало близько двох тисяч.

Олександр Навроцький розповідає, що зараз у Долині є дві основні проблеми: заростання території вербою і зменшення сінокосів. Каже, вербу не встигають викошувати й вирубувати, і для цього потрібні спеціальні кущорізи на бензині. "Якщо не встигли покосити, то вже через рік верба буде 2-3 метри".

Раніше тут активно вели господарство та пасли худобу. Зі зменшенням такої діяльності територія заросла чагарниками й травою, що заважає зростанню нарциса. "Тими роками у нас було краще. Люди косили набагато більше, але продали худобу і не потребують стільки сіна. Зараз в 3 рази зменшилося поголів'я корів у селі Кіреші, де розташована Долина нарцисів. І так само і сінокоси. Викошувалося близько 100 га сіна, а зараз — 30-35 га. Іноді до 40 га викошується".

Збереження Долини нарцисів

Для розв'язання проблем із вербою у Долині зараз випасають буйволів. Як розповідає Олександр, для цього Карпатський біосферний заповідник уклав договір з екологом з Німеччини — власником буйволів Мішелем Якобі. "Ми дали територію, щоб буйволи могли випасатися у нас на літній період. На зимівлю він забирає їх до себе, де проживає. Територія, де у нас випасаються буйволи, за межами цвітіння нарциса вузьколистого. Ми її огороджуємо електричною стрічкою, «електропастух» називається. Проходить місяць-два, і ми міняємо буйволам територію", — каже начальник ПНДВ "Долина нарцисів". Такий природоохоронний захід вживається, щоб тварини поїдали молоді паростки верби та не давали їй розростатися.

Олександр Навроцький також каже, що необхідно купити трактор зі змінним обладнанням для сінокосіння. Очікується, що з цим допоможуть німці — цього року вони вже двічі приїжджали.

"Також, думаю, з часом закупимо ще пару буйволів, щоб було поголів'я більше, ніж зараз. У нас тільки три буйволи в Карпатському біосферному заповіднику. Всього одинадцять, але решта — Мішеля", — розповідає Олександр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: