fbpx
Сьогодні
22:34 04 Вер 2021

Людство втрачає 40% продовольства, яке виробляє, — дослідження

Згідно зі звітом WWF і Tesco "Перетворені на сміття" (Driven to Waste), щорічно приблизно 2,5 млрд тонн виробленого у світі продовольства залишається не спожитими. Це на 1,2 мільярда тонн більше, ніж вважалося раніше.

Дослідження "Перетворені на сміття" — перша з 2011 року кількісна оцінка загальних втрат продовольства у сільському господарстві. Ця галузь використовує значну кількість землі, води та енергії, тому відчутно впливає на зміну клімату. За попередніми оцінками, продовольчі відходи "відповідальні" за 10% викидів парникових газів. Це майже у два рази більше, ніж об'єм викидів від автотранспорту у США та Європі.

4,4 млн км2 сільськогосподарських угідь, що дорівнює площі Індійського субконтиненту, та 760 км3 води, які можна виміряти 304 мільйонам олімпійських басейнів, використовуються для виробництва 1,2 мільярда тонн продовольства, що втрачається до, під час та після збирання врожаю, або вимушено перетворюється на корм для тварин чи біопаливо.

Дослідження спростовує уявлення про те, що втрати у сільському господарстві є проблемою виключно регіонів з нижчим рівнем індустріалізації. Навпаки, сільськогосподарські втрати в перерахунку на одну людину, як правило, вищі в промислово розвинених регіонах. Незважаючи на сучасну механізацію, саме країни з високим та середнім рівнем доходу у Європі, Північній Америці і промислово розвиненій Азії створюють 58% світових відходів врожаю.

"Ми знали, що втрата продовольства та харчові відходи — масштабна проблема, яку можна мінімізувати, і таким чином зменшити вплив на природу і клімат. Але цей звіт доводить, що проблема більша, ніж ми уявляли", — вважає Піт Пірсон, керівник Глобальної ініціативи WWF з втрати продовольства та харчових відходів.

Ціль сталого розвитку 12.3 стосується запобігання втрат, але вона встановлює ціль скоротити вдвічі харчові відходи у роздрібній торгівлі та у споживання до 2030 року. Хоча деякі країни починають розробку планів для зменшення втрат продовольства, вони здебільшого зосереджені на останній стадії ланцюга постачання. Це відбувається тому, що масштаби проблеми у сільському господарстві раніше не були повністю оцінені.

Сьогодні лише 11 із 192 національних кліматичних планів, наданих у рамках Паризької угоди, згадують втрати продовольства та харчові відходи. Прийняття цілісного підходу до зменшення втрат на всіх етапах допоможе пом'якшити зміну клімату, відновити природні території і сприяти продовольчій безпеці. Згідно з дослідженням, це цілком можливо, адже втрата продовольства у сільському господарстві є результатом чинників, що можна контролювати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: