fbpx
Сьогодні
16:10 03 Вер 2021

Шкільний портфель без сигарет: під Радою закликали захистити дітей від куріння

У п'ятницю, 3 вересня на площі Конституції біля Парламенту, громадська організація «Життя» разом з партнерами провели акцію «Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?». Перед початком осінньої сесії активісти вчергове закликаємо депутатів  якнайшвидше ухвалити у другому читанні антитютюновий законопроєкт №4358. Учасники акції наочно продемонстрували, що учні середньої та старшої школи вкрай схильні піддаватися впливу реклами тютюнових виробів і потребують захисту від агресивного маркетингу тютюнової індустрії. Наукові дослідження довели, що підлітки-курці більш чутливі до будь-якої візуальної реклами тютюну, ніж дорослі.

«Здоровий розвиток дітей, школярів та молоді несумісний з курінням чи використанням електронних пристроїв для куріння. На жаль, дані досліджень демонструють, що майже 20% дітей у віці 13-15 років вживають тютюн або електронні пристрої для куріння. Наш обов'язок як батьків, як народних депутатів створити умови, за яких діти, народжені в Україні будуть захищені від будь-яких стимулів до початку куріння, тому я закликаю колег по Парламенту підтримати у другому читанні законопроєкт №4358», зазначила народна депутатка України Лада Булах.

Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?

Фруктова електронна сигарета і сигарети зі смаком цитрусових, ванілі, шоколаду стає гачком для початку вживання нікотину і тютюну, що поступово призводить до виникнення залежності у дітей. Таким чином тютюнові компанії виховують покоління майбутніх курців тютюнових виробів, які приноситимуть їм шалені прибутки. Тютюнова індустрія б'є точно в ціль по підлітках та молоді, яких залучити до куріння найпростіше: через соціальні мережі, популярних блогерів та яскраві вивіски на вітринах магазинів. Наукові дослідження показали, що нікотин є токсичним для мозку підлітків. Простіше кажучи, нікотин є отрутою для мозку, оскільки розвиток мозку триває приблизно до 25 років. Нікотин  деформує активність тих клітин мозку підлітків, які відповідальні за увагу, навчання та пам'ять.

«Як свідчить статистика, понад 60% українських курців викурили першу сигарету у віці до 18 років. Тютюнова індустрія приваблює підлітків  до куріння різноманітними солодкими смаками, які додають до сигарет – це приманка, яку необхідно заборонити. І таку норму містить антитютюновий законопроєкт, який я обов'язково підтримаю і закликаю зробити це моїх колег», – наголосив народний депутат України Володимир Крейденко. 

Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів, що дорівнює населенню міста Мукачево. Не меншої шкоди куріння завдає і економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.

«Щодня тютюнова індустрія залучає до куріння близько 200 українських дітей. І чим швидше Верховна Рада ухвалить антитютюновий законопроєкт №4358, тим менше українських дітей потрапить на гачок тютюнової залежності. Закликаю Голову Парламенту Дмитра Разумкова невідкладно винести на голосування у другому читанні антитютюновий законопроєкт № 4358», – підкреслила виконавча директорка громадської організації «Життя»  Лілія Олефір.

Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?

Серед основних нововведень, які пропонує законопроєкт № 4358, можна виділити, зокрема, такі: 

  • куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено у всіх місцях як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;
  • медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65%;
  • впроваджується заборона продажу сигарет та тютюну для самокруток з різноманітними смаками (наприклад фруктів чи солодощів) – зараз це приманка для залучення дітей до куріння;
  • забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.

законопроект 4358

Фото: ГО «Життя»

законопроект 4358

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: