fbpx
Сьогодні
11:35 03 Вер 2021

Ректор Херсонського держуніверситету назвав причину низьких місць українських ВНЗ у світових рейтингах

Авторитетний британський журнал Times Higher Education, що спеціалізується на проблематиці вищої освіти оприлюднив щорічний рейтинг світових університетів, до якого увійшли 10 українських ВНЗ.

Найкращим вищим навчальним закладом України видання визнало Сумський державний університет, розмістивши його між 501 та 600 місцями (після 200 позиції університети посідають не окремі місця, а місце в групі, наприклад, 201-250 або 501-600 — ред).

Прикметно, що КНУ ім. Т. Г. Шевченка та Київський політехнічний інститут не потрапили навіть до ТОП-1000 рейтингу, опинившись в слоті після 1201 місця, а Києво-Могилянська академія взагалі не потрапила до рейтингу.

Загалом же Times Higher Education включив до свого списку найкращих світових ВНЗ такі українські університети:

  • Сумський державний університет (501-600 місце);
  • Національний університет "Львівська політехніка" (601-800 місце);
  • Харківський національний університет радіоелектроніки (1001-1200 місце);
  • Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара (місце після 1201);
  • Львівський національний університет ім. Івана Франка (місце після 1201);
  • Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" (місце після 1201);
  • Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка (місце після 1201);
  • Київський політехнічний інститут (місце після 1201);
  • Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (місце після 1201);
  • Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича (місце після 1201).

До цьогорічного переліку увійшло понад 1600 ВНЗ з 99 країн. Рейтинг складають за 13 критеріями — серед іншого, враховують показники кількості процитованих наукових досліджень, кількості викладачів, працевлаштування випускників та міжнародну впізнаваність навчального закладу.

Найкращими ж ВНЗ у світі цього року визнали: Оксфордський університет (Велика Британія), Каліфорнійський технологічний інститут (США), Гарвардський університет (США), Стенфордський університет (США) та Кембриджський університет (Велика Британія).

Низькі позиції українських університетів обумовлені тим, що вони досі не перейшли на сучасну модель управління, вважає ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

Він наголошує: той факт, що "система вищої освіти в Україні однією ногою досі стоїть в радянських часах", не дозволяє нашим ВНЗ, за прикладом університетів Заходу, знаходити інвесторів, які б вкладались в їхній розвиток.

"Навіть наші потужні університети сьогодні мають таку систему управління, якій ніхто не довіряє. Вона є архаїчною і відлякує потенційних інвесторів. А оскільки держава не може повноцінно інвестувати в свої ВНЗ, бо її фінансового ресурсу вистачає лише на те, аби банально "зашивати діри", ми втрачаємо позиції", — констатує Співаковський.

Ситуацію погіршує ще й той факт, продовжує ректор Херсонського ДУ, що велика кількість найкращих українських випускників вступає до закордонних університетів, а ті, що залишаються, змушені навчатись у закладах "зі слабкою матеріально-технічною базою": "Через це вони не мають можливості працювати в сучасних лабораторіях та перебувати в науковому тренді".

"Архаїчна система управління, відсутність інвестицій, відсутність приватного партнерства, відсутність автономії — бо ж яка автономія в бюджетних установ? — все це не дає можливості університетам розвиватись, а студентам — отримувати освіту на тому якісному рівні, на якому вона є в закордонних ВНЗ", — резюмує він.

Разом з тим, Співаковський наголошує: приватні вищі навчальні заклади в Україні не здатні вирішити цю проблему, оскільки в переважній своїй більшості вони мають єдину мету: заробити грошей: "Багато цих університетів надають освіту за 10 тис. гривень. Студенти там з'являються лише на сесіях, а на заняття не приходять взагалі. Це — продаж дипломів, а не надання освіти".

Оцінюючи ж перспективи української вищої освіти, він наголошує: підстави для покращення ситуації є.

"У нас ще є когорта гарних вчених, які мають гарні дослідження, мають публікації в серйозних наукових базах. Є школи й ліцеї, які надають дійсно гарну освіту. Тому шанси покращити своє становище в нас ще є. Але для цього потрібна чітка державна політика щодо інвестування", — підкреслює ректор Херсонського ДУ.

У той же час, пояснюючи, чому світова спільнота визнала найкращим університетом України СумДУ, Співаковський зазначає: справа у запроваджених у цьому ВНЗ "дуже серйозних механізмів мотивування".

"У СумДУ працює система вимірювання якості роботи. Вона дає можливість визначати кращих, а отже, менше ресурсів витрачати на тих, хто не хоче гарно працювати. За рахунок цього люди почали мотивуватись. А це, своєю чергою, різко поліпшило низку показників. Тому вони й мають такий результат", — зазначає ректор Херсонського ДУ.

При цьому він акцентує увагу на тому, що низькі позиції університетів, які в Україні прийнято вважати провідними, означають лиш те, що вони не використовують повністю свій потенціал: "Ці місця свідчать про те, що попри всі проблеми, у нас є велика кількість дійсно гарних професорів, докторів наук, які все-таки забезпечують перебування українських ВНЗ у таких престижний рейтингах".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: