fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:33 02 Вер 2021

США не запровадять жорстких санкцій проти "Північного потоку-2", навіть якщо РФ використає його як зброю, — експерт

Фото Reuters

Президент США Джозеф Байден гарантував запровадження санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2" — у разі загрози для України через порушення з боку РФ та інших сторін.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський після зустрічі з главою Білого дому.

"Поки що ми знаходимося на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку Російської Федерації — чи з боку інших представників, інших сторін "Північного потоку-2" у разі його запуску, — якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачають небезпечну ситуацію через енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти "Північного потоку-2", — заявив Зеленський.

Разом із тим він наголосив: попри те, що гарантії Байдена є "великою перемогою для України", питання "Північного потоку-2" необхідно "й надалі проговорювати" – через його складність.

Зеленський байден

Фото: ОПУ

Своєю чергою експерт з міжнародних питань, очільник ГО "Центр прикладних досліджень" Андрій Каракуц в коментарі "Рубриці" зазначив: гарантії Байдена хоч і є позитивним сигналом для України, однак доки під ними не стоятиме підпис президента США, вони лишатимуться не більше, ніж словами; "Те, що не підписано, що не зафіксовано в якомусь документі, є звичайними деклараціями".

Водночас він звертає увагу на потужну проукраїнську позицію Конгресу США в питанні російського газогону, наголошуючи: якщо Байден відмовиться виконувати свою обіцянку й не захоче запроваджувати санкції проти "Північного потоку-2", Конгрес змусить його це зробити.

"Американська позиція підтримки України в цьому питанні лишається незмінною. А у зв'язку з тим, що Конгрес США має повноваження щодо санкцій, він тиснутиме на Байдена, якщо виникне така необхідність. І той не зможе відмовитись від введення санкцій", — переконаний Каракуц.

Втім, він зазначає: якщо РФ використає свій газогін у якості зброї проти України, визначальним стане не сам факт запровадження проти нього санкцій з боку США, а те, на що вони будуть спрямовані.

північний потік

Фото Reuters

При цьому експерт підкреслює: сподіватись на дійсно жорстку реакцію США Україні не варто.

"Якщо обмеження вводитимуться проти високопосадовців — це одне. Якщо ж вони стосуватимуться технологій чи експорту російських надр загалом — це вже зовсім інше. І важко уявити, що залежна від російських газу та нафти Європа адекватно їх сприйматиме. Тому жорстких санкцій не буде. Вони стосуватимуться або керівництва газогону, або фінансових аспектів, які ускладнюватимуть його роботу", — пояснює Каракуц.

Резюмуючи, він наголошує: питання запровадження Білим домом санкцій проти "Північного потоку-2" необхідно розглядати перш за все з боку його відносин з Німеччиною, які в цьому питанні є для нього важливішими за відносини з Україною — в контексті їхньої угоди щодо "Північного потоку-2".

Крім того, підкреслює експерт, не останню роль відіграє і те, в якому стані будуть відносини Вашингтона з Москвою.

"Тут дуже багато різних факторів, і треба буде дивитись на конкретну ситуацію", — підсумував Каракуц.

Нагадаємо, у підсумковій заяві президентів України та США не згадуються Мінські домовленості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: