fbpx
Сьогодні
13:55 02 Вер 2021

Чергова доповідь Генсека ООН щодо Криму визначає Росію як державу-окупанта, – МЗС

English version here

МЗС України розглядає третю доповідь Генерального секретаря ООН щодо ситуації в Криму як продовження зусиль міжнародного співтовариства з деокупації півострова, які знайшли своє відображення в Декларації учасників Кримської платформи.

Про це йдеться у коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що доповідь була підготовлена на виконання схваленої за ініціативи України однойменної резолюції Генеральної Асамблеї ООН 75/192.

"Доповідь чітко визначає Російську Федерацію як державу-окупанта, а її "органи" на території тимчасово окупованого українського півострова – як "окупаційну владу". Генсекретар ООН підтверджує багаточисленні факти тортур.., незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, порушення свободи віросповідання, висловлювання, мирних зібрань з боку Федеральної служби безпеки та інших органів російської окупаційної адміністрації", – зазначається в коментарі.

Українські дипломати привернули увагу до того, що Генеральний секретар ООН вкотре закликав Російську Федерацію припинити грубі порушення прав людини та дотримуватися усіх своїх зобов'язань у відповідності до міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Окрім того, в Доповіді констатується, що Росія продовжує ігнорувати вимоги резолюції Генасамблеї ООН 75/192 та не надає доступ для Моніторингової місії ООН з прав людини до тимчасово окупованого Криму, а засоби масової інформації переслідуються та караються навіть за друк тексту доповідей Генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини на півострові в умовах російської окупації. Таку поведінку в МЗС назвали «ганебною та недостойною» для держави-члена ООН.

"Закликаємо міжнародне співтовариство до посилення тиску на державу-окупанта. Масові порушення прав і свобод людини, міжнародного права, зокрема гуманітарного, знайдуть відображення у резолюції ГА ООН, яка буде внесена Україною за підтримки партнерів восени цього року на 76-й сесії Генасамблеї", – резюмували у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, Генеральний секретар ООН оприлюднив доповідь "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: