fbpx
Сьогодні
23:10 01 Вер 2021

"У пріоритеті – безпекові питання": у Зеленського розповіли про зустріч з Байденом

Фото: ОПУ

У межах робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Президент України Володимир Зеленський розпочав зустріч з Президентом США Джозефом Байденом. Вона відбувається в Білому домі у Вашингтоні.

Перед переговорами глави держав зробили короткі заяви для ЗМІ. Після цього відбудуться перемовини в розширеному форматі, а також віч-на-віч.

«Найперше я хотів би подякувати за запрошення. У цей складний для світу момент ви знайшли час для нашої важливої зустрічі. Це говорить про те, що ми справді стратегічні партнери. Дякую за підтримку нашого суверенітету, нашої територіальної цілісності. Це дуже важливо для нас», – сказав Глава Української держави на початку зустрічі.

Зеленський байден

Фото: ОПУ

Володимир Зеленський також висловив подяку Джозефу Байдену за те, що одразу після їхньої телефонної розмови США надіслали Україні понад 2 млн доз вакцини проти коронавірусу для збереження життів українців.

«Також хочу подякувати за вашу ініціативу щодо збільшення допомоги на 60 мільйонів доларів для України згідно з поточною безпековою програмою до кінця року», – зазначив Президент України.

Він також висловив співчуття у зв'язку із загибеллю американських військових в Афганістані: «Ми розуміємо, як це, бо вже восьмий рік іде війна на сході нашої країни, на Донбасі, і ми втрачаємо найкращих наших людей».

Президент України зауважив, що на порядку денному сьогоднішньої зустрічі – багато важливих для обох країн тем.

«Ми спробуємо знайти відповіді на найголовніші питання. Пріоритет – це безпекові питання. Безпека на Донбасі, безпека на тимчасово окупованому Російською Федерацією півострові Крим, безпека в Чорному морі, на Чорноморському й Азовському узбережжях», – наголосив Глава Української держави.

Зеленський байден

Фото: ОПУ

Також, за його словами, вкрай важливим питанням є енергетична безпека. Зокрема, Володимир Зеленський планує обговорити з Джозефом Байденом питання енергетичної безпеки України та Європи у зв'язку з реалізацією проекту «Північний потік – 2».

Глава Української держави також має намір обговорити з Президентом США бачення ролі України в НАТО та термінів інтеграції нашої країни до Альянсу.

Крім того, Президент України порушуватиме питання можливого залучення Сполучених Штатів до процесу мирного врегулювання на Донбасі та звільнення українців, яких утримують на тимчасово окупованих територіях та в Росії.

«Ми зранку передали вашій команді, пане Президенте, список усіх полонених в Україні. Деякі перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, у Росії, в Москві, їх близько 450 осіб. Яку роль, яку допомогу можуть надати США в цьому питанні?» – сказав Володимир Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: