fbpx
Сьогодні
09:07 01 Вер 2021

В Україні почала діяти податкова амністія: що треба знати

Сьогодні, 1 вересня, в Україні починається одноразове добровільне декларування фізичними особами належних їм активів з подальшою сплатою одноразового збору до державного бюджету.

Пакет законопроєктів про проведення податкової амністії Верховна Рада схвалила 15 червня, передає Рубрика. Їх ініціатором виступив президент Володимир Зеленський. Податкова амністія була однією з його передвиборних обіцянок.

Відповідно до закону про внесення відповідних змін до Податкового кодексу, одноразове (спеціальне) добровільне декларування — це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та за її межами, якщо вони були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Спецдекларування триватиме один рік — з 1 вересня цього року до 1 вересня 2022-го.

У податковій амністії можуть взяти участь:

  • фізичні особи — резиденти, у тому числі самозайняті особи;
  • фізособи — нерезиденти, які на момент набуття відповідних активів/доходів були резидентами і є чи були платниками податків.

Не можуть брати участь у податковій амністії малолітні/неповнолітні та недієздатні особи, які перебувають на повному утриманні інших осіб (наприклад, батьків) чи держави; особи, дієздатність яких обмежена і над якими встановлена опіка.

Також це заборонено особам, які в будь-який період з 1 січня 2005 року виконували чи виконують в Україні публічні функції та подавали/подають декларації про майновий стан відповідно до антикорупційного законодавства. Декларантами не можуть бути і особи, проти яких Україна ввела санкції.

Згідно з законом, особи, які мають право взяти участь у спецдекларуванні, але не зроблять цього, вважатимуться такими, що повідомили Податковій про відсутність у них у власності станом на дату завершення податкової амністії активів, одержаних за рахунок доходів, з яких не були сплачені всі необхідні податки і збори, або що склад та обсяг таких активів перебуває в межах, які дозволено не декларувати.

Об'єктами декларування можуть бути:

  1. валютні цінності, іноземна валюта (крім готівки), права грошової вимоги;
  2. нерухоме майно та деякі об'єкти незавершеного будівництва;
  3. рухоме майно, у тому числі транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби;
  4. частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності;
  5. цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;
  6. права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;
  7. інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам'ятні банкноти та монети, майнові права, що належать декларанту або з яких він отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу.

Ставки спеціального збору:

  1. 5% — для валютних цінностей на рахунках у банках в Україні та прав грошової вимоги до резидентів України, а також для інших активів в Україні. В якості альтернативи платник податків може обрати ставку 6% із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.
  2. 9% — для валютних цінностей на рахунках в іноземних банках або в іноземних фінансових установах та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, а також для інших активів за кордоном. В якості альтернативи можна обрати ставку 11,5% із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.
  3. 2,5% — для номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової спецдекларації. В якості альтернативи платник податків може обрати ставку 3% із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

Для цілей одноразового добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання декларації. Після її подання до завершення податкової амністії декларант може один раз дорозмістити кошти на спецрахунку та подати уточнюючу декларацію. Щоб відкрити спецрахунок, потрібно звернутися до банку.

Сплата збору, який декларанту потрібно розрахувати самостійно з вартості належних йому активів, здійснюється протягом 30 календарних днів після подання декларації. Якщо декларант обирає сплату трьома рівними частинами, перший платіж потрібно внести протягом 30 днів з моменту подачі декларації, другий — до 1 листопада 2023 року, третій — до 1 листопада 2024-го. Якщо фізособа сплатить всі збори, її звільнять від відповідальності за порушення податкового і валютного законодавства.

Які активи не потрібно декларувати?

В законі наведено перелік активів, які не потребують декларування. Вважатиметься, що податки з них були сплачені повною мірою.

Йдеться про такі активи:

  1. активи вартістю до 400 тисяч грн;
  2. нерухоме майно на території України:
    • квартира чи квартири сукупною площею до 120 кв. м;
    • житловий будинок/будинки площею до 240 кв. м чи незавершене будівництво, за умови права власності на земельну ділянку;
    • нежитлова нерухомість некомерційного призначення (в тому числі незавершена) некомерційного призначення до 60 кв. м;
    • земельні ділянки у межах нормативів безоплатної приватизації;
    • один транспортний засіб особистого використання, що є в реєстрі ТЗ.

Як подається спецдекларація?

Декларацію потрібно подавати Державній податковій службі в електронній формі через Електронний кабінет платника податків.

У ній вказуються відомості про фізособу та об'єкти декларування, а також самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового декларування.

Декларант зобов'язаний додати до декларації копії документів, що підтверджують вартість об'єктів декларування, якщо йдеться про активи за межами України, валютні цінності на рахунках у банках в Україні та права грошової вимоги. Інформацію про джерела одержання об'єктів декларування в декларації вказувати не потрібно.

Якщо збір не було сплачено або було сплачено в неповному обсязі, декларація вважається неподаною.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: