fbpx
Сьогодні
16:32 01 Вер 2021

Арестович заявив, що у Росії потрібно відібрати назву "Русь"

Коллаж: "Восточный вариант"

Московська Росія вкрала в України назву "Русь", і Україна має право претендувати на цю назву.

Про це на каналі "Україна 24" заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

"Є дискусія в Офісі президента, яка підтримана академічним науковим співтовариством. Є певні наслідки цієї дискусії, тому що якщо ви побачите привітання президента з Днем Незалежності, він кілька разів використовував назву "Русь-Україна". Це відомий історичний факт", – сказав радник.

Арестович підкреслив, що Московія в XVIII столітті вкрала назву "Русь" в політичних цілях, і наслідки такого рішення – посягання Путіним на території України.

"На початку XVIII століття відбулася величезна крадіжка. Московія забрала собі назву "Русь". А зробив це Феофан Прокопович, який відстоював ідею православної держави на противагу католикам і Османській імперії. Він зробив ставку на Московію. Три роки він вмовляв імператора Петра і говорив, що тільки це дозволить Росії претендувати на династичну спадкоємність російських земель, віри, мови. А всім відомо, що Богдан Хмельницький називав себе князем російським. Гадяцька угода передбачала єдність трьох народів, один з яких – руський. Ця крадіжка і дозволяє росіянам зазіхати на нашу територію, державу, заявляти Путіну, що ми – один народ і створювати іншу пропаганду", – сказав Арестович.

У той же час радник ТКГ в разі можливого повернення Україні назви "Русь" не бачить ніяких проблем, які були в зв'язку з перейменуванням Македонії в Північну Македонію.

"Ні, ні одна ж країна не претендує на назву "Русь". А Російська Федерація – не Русь, це зовсім інша справа. Вони, звичайно, будуть намагатися надавати нам проблеми, але ми їх обійдемо", – сказав Арестович.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: