fbpx
Сьогодні
18:41 31 Сер 2021

Програма СИЛА допомагає абітурієнтам з тимчасово окупованих територій вступати до українських вишів

English version here

Чому молодь обирає українські виші? 

Навчання в українських університетах — це ключовий фактор інтеграції молоді з числа переселенців. Згідно з дослідженням аналітичного центру Cedos, більшість абітурієнток та абітурієнтів вважають вступ до українських вишів більш перспективним варіантом для свого майбутнього, ніж навчання на тимчасово окупованих територіях чи в Росії. Серед причин такого переконання — особиста позиція, довіра до української системи освіти, соціальні гарантії та можливість отримати пільги (стипендії, знижки на гуртожитки, державні цільові кредити, тощо).  Більш того, у 2020 році абітурієнти та абітурієнтки з тимчасово окупованих територій отримали можливість вступати за пільговими умовами в усі українські університети, внаслідок чого кількість поданих заяв стрімко зросла. 

Що зупиняє вступників? 

Однак на шляху до омріяного вишу абітурієнтів та абітурієнток чекає низка викликів. Одна із проблем, з якою стикаються вступники з тимчасово окупованих територій  — нестача якісного інформування про процедуру вступу, а також незнання власних прав та пільг. Студенти та студентки, що взяли участь в опитування Cedos, відзначають, що навіть самі виші не завжди володіли актуальною інформацією про особливості спрощеного вступу. За таких умов багато абітурієнтів та абітурієнток почуваються дезорієнтованими. 

Як СИЛА сприяє інформуванню вступників? 

Оскільки поки що не існує єдиного державного ресурсу, що повідомляв би вступників про умови вступу, пільги та можливості, головним джерелом таких знань є громадські ініціативи. Серед них і дворічна програма СИЛА, що сприяє інтеграції молоді з числа внутрішньо переміщених осіб. Місія СИЛА — надати переселенцям і переселенкам можливості для розвитку власного потенціалу. Тому цього літа організація розгорнула інформаційну кампанію, створила зручний сайт для вступників із детальною покроковою інструкцією та посиланнями на важливі ресурси щодо вступу. Крім того, СИЛА організовує навчальні проєкти для молоді, які допомагають адаптуватися в громади, розвинути лідерські якості та знайти друзів серед однолітків. 

Цьогорічна вступна кампанія добігає кінця, і вже зовсім скоро ми дізнаємося її результати — скільки молодих людей стали студентами українських вишів, який відсоток скористався державними пільгами, які виші і спеціальності обирали найчастіше, тощо. Наступного року університети країни з радістю вітатимуть нових студенток і студентів з тимчасово окупованих територій. Держава щороку впроваджує нові політики та стратегії залучення абітурієнтів та абітурієнток до навчання в Україні, а громадські організації на кшталт СИЛА сприяють інтеграції молоді в новому середовищі. 

Цей матеріал став можливим завдяки підтримці Державного департаменту США та IREX. Вміст є "виключною відповідальністю Благодійного Фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" і не обов'язково відображає погляди IREX або Державного департаменту США. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: