fbpx
Сьогодні
10:58 30 Сер 2021

Низка ЗМІ видалили новину про ДТП з участю "Слуги народу" Трухіна

Близько 30-ти українських медіа видалили повідомлення про дорожно-транспортну пригоду з участю народного депутата від "Слуги народу" Олександра Трухіна. Зник сюжет про ДТП і з YouTube-каналу Kyiv LIVE.

Про це повідомляє "Детектор медіа", передає Рубрика.

Аварія сталася 23 серпня, о 15:45 на Бориспільській трасі поблизу Києва.

Видання ІА "Центр новин" з посиланням на очевидців повідомляло, що Трухін за кермом "Audi" не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості здійснив наїзд на автомобіль "Ford", який у свою чергу протаранив автомобіль "Daewoo". За даними свідків, Трухін мав ознаки алкогольного сп'яніння, але офіційного підтвердження цьому немає. У Нацполіції факт ДТП підтвердили, однак імен учасників не назвали.

Внаслідок ДТП тілесні ушкодження отримали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник. В українській федерації футболу повідомили, що Лучі та його помічник Роман Лишень перебувають в одній із київських лікарень.

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів, без пояснень, ЗМІ почали видаляти повідомлення про ДТП, або ж змінювати їх таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося.

Зокрема, це наступні інформаційні ресурси:

Футбол 24UA-FootballIsport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика УНИАНSport.ua , Football.ua, СегодняАнтикорГлавком, УННАргументы иФактыComments.ua, Depo.ua, Вести, ФактыТСН, ОбозревательТелеграфГордон, Комсомольская правда в Украине, ФразаАргументNewsWeek, Вести-UA, Bigmir, Українські новини, Голос.UA, Главк, РезонансСудебно-юридическая газета.

Шефредакторка вищезгаданого видання ІА "Центр новин" Ольга Вітак так само повідомила, що їй на пошту прийшли "листи щастя" з невідомої адреси. В них "на комерційній основі" пропонується видалити матеріал про ДТП за участі Трухіна.

Про пропозицію видалити новину в обмін на компенсацію повідомив і головний редактор видання Трибуна Олег Щербаков.

За даними спортивного журналіста та кореспондента автопроєкту "Зупини Лося" Костянтина Андріюка, за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували мінімум 200 доларів, в залежності від авторитетності видання.

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна, автор відео стверджує, що "за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін". Трухін з'являється у кадрі, однак його коментарів у сюжеті нема.

Журналістка Альона Романюк помітила, що матеріал пробув на YouTube-каналі Kyiv LIVE пів години, після чого був видалений.

Журналіст Олексій Братущак зміг знайти сюжет за допомогою сервісу Megogo та опублікував його на своїй сторінці у Facebook. Наразі це єдине відео, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії.

Офіційних коментарів щодо участі нардепа "Слуги народу" Трухіна наразі немає.

"Детектор медіа" намагатиметься взяти коментарі у редакцій, які видаляли повідомлення про ДТП, або ж змінювати їх.

За даними ZN.ua, Трухін є впливовим членом "ЗеКоманди", він присутній у списку української делегації, яка вирушить до Вашингтону разом із Володимиром Зеленським.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі вже заявила, що вважає включення Трухіна в делегацію "недоречним".

"Водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння є серйозним правопорушенням, і такі люди не можуть бути включені до складу делегації найвищого рівня. Києву слід уникати послуг Олександра Трухіна хоча б до повного, прозорого і всебічного розслідування", – цитує Пелосі ZN.ua.

Один з нардепів на умовах анонімності розповів Радіо Свобода, що він самостійно намагався з'ясувати обставини ДТП і осилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, повідомив, що на момент аварії "Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю він відмовився".

Джерело "Радіо Свобода" у правоохоронних органах частково цю інформацію підтвердило. За словами джерела, Олександр Трухін був за кермом, але здавати тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що "справа Трухіна вирішується на найвищому рівні".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: