fbpx
Сьогодні
14:27 30 Сер 2021

Зеленський повинен сказати Байдену, що "Північний потік-2" треба зупинити, - NYT

Фото: Рубрика

Президент України Володимир Зеленський в ході зустрічі з американським лідером Джо Байденом матиме "останній шанс" наполягти на припиненні будівництва газопроводу "Північний потік-2", бо очільник США може його зупинити "зараз або ніколи".

Таку думку в редакційній статті виклало видання The New York Times.

"Час зупинити проєкт (Nord Stream 2 – ред.), який нині на стадії завершення, збігає: це слід зробити зараз або ніколи. Ризикуючи зіпсувати приємну зустріч, Зеленський повинен однозначно сказати Байдену, що Nord Stream 2 треба зупинити", – йдеться у статті.

Як зазначили в The New York Times, зупинити будівництво "улюбленого газопроводу Путіна" все ще можливо, адже ряд конгресменів у самій Америці та європейські лідери підтримують цю ідею.

Хоча Джо Байден розпочав своє президентство на стадії, коли "Північний потік-2" був побудований більше ніж на 90 %, "все, що треба задля повної його зупинки – це скасувати нещодавню відмову адміністрації Байдена від додаткових санкцій щодо Nord Stream 2".

Попри те, що такий варіант є "найкращим сценарієм" для Зеленського, українському президенту слід також наполягати на додаткових гарантіях з американським колегою.

Так, на думку редакції видання, Зеленський має вимагати від США допомоги з фінансуванням та побудовою інфраструктури, необхідної для розвитку альтернативної енергетики в Україні, а також "йому необхідно змусити Байдена обговорити, як Україна за сприяння американських коштів, навчання та допомоги може зміцнити свою оборонну здатність, реформувати свої збройні сили та стримати агресію Росії".

У виданні підсумували, що під час зустрічі з Байденом Зеленський матиме чудову нагоду покращити взаємини між двома країнами, але ця зустріч буде ще й "фінальним шансом зупинити Nord Stream 2".

"Якщо йому вдасться переконати Байдена, це буде велика перемога для всієї Європи, захист від стратегічно нищівної залежності від російського газу", – пише The New York Times.

Утім, якщо в Зеленського не вийде, "єдиним переможцем стане Росія, і жодної компенсації буде недостатньо".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: