Новини

Члени комісії з обрання керівника САП заявили про тиск і готові вийти з процесу

Одразу четверо членів комісії, яка займається обранням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) заявили, що на результати відбору намагаються здійснити тиск, тож вони готові відмовитися від участі у процесі.

Про це мовиться у листі членів конкурсної комісії до генеральної прокурорки Ірини Венедиктової, передає "Європейська правда".

Документ 23 серпня підписали Роман Куйбіда, Нона Цоцорія, Драго Кос і Томас А. Файрстоун – усіх їх за пропозицією міжнародних партнерів до комісії призначила рада прокурорів. Решта сім представників були делеговані Верховною Радою (загалом – 11 осіб).

У листі нагадується, що ще 8 січня у іншому зверненні члени вже вказували на повільну роботу комісії.

"Як ви знаєте, ми були призначені в комісію приблизно рік тому. Однак новий спеціальний прокурор по боротьбі з корупцією досі не призначений. Ми серйозно стурбовані чутками про спроби декого в уряді вплинути на процес, щоб віддати перевагу (або виключити) певних кандидатів", – цитує видання свіжий лист.

Куйбіда, Цоцорія, Кос та Файрстоун наголошують, що дізналися про спроби впливу на комісію одразу з кількох незалежних і надійних джерел. Деякі з яких – робили свої заяви публічно. Серед таких вказується директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

"Ці твердження також узгоджуються з деякими аспектами нашого власного досвіду роботи з комісією, який включає явно штучні затримки, незрозумілі позиції деяких членів комісії щодо доброчесності деяких кандидатів, і те, що видається надмірним акцентом на кількості кандидатів, які повинні пройти у фінальний раунд, а не на їх кваліфікації та, що найважливіше, доброчесності", – вказується у зверненні до керівниці Офісу генпрокурора.

Тож, за словами авторів, нині вони мають серйозні сумніви щодо можливості й надалі брати участь у роботі комісії, як у "справедливому і прозорому процесі". Водночас готові продовжити – якщо буде забезпечена її незалежність.

"Незважаючи на всі проблеми, робота комісії просувається вперед і, як ми сподіваємося, близька до завершення. Ми сподіваємося, що всі члени комісії працюватимуть незалежно і оперативно, щоб завершити процес відбору якомога швидше. Ми також сподіваємося, що ви допоможете нам в забезпеченні доброчесності і незалежності комісії – чинників, які ми вважаємо абсолютно необхідними для нашої подальшої участі", – мовиться у листі.

Зауважимо, що обрання нового доброчесного та незалежного керівника САП є одним з критеріїв за механізмом призупинення безвізу з боку Європейського Союзу.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент Франції привітав зобов’язання Китаю не продавати рф зброю

Лідер Франції Еммануель Макрон вітає китайське зобов'язання утримуватися від продажу російській федерації зброї. Як пише… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Уряд затвердив перелік документів для проходження МСЕК

Кабінет Міністрів затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка встановлює ступінь втрати… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.