fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:04 28 Сер 2021

Зростання кількості важкохворих COVID-19 спонукатиме населення активніше вакцинуватись — експерт

Добовий рекорд щеплень проти COVID-19 в 173 435 вакцинацій, встановлений 26 серпня, буде неодноразово побитий.

Про це в коментарі "Рубриці" заявив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій.

За його словами, населення почне активніше вакцинуватись на фоні зростання захворюваності та збільшення кількості тяжкохворих осіб.

"Рівень охоплення щепленнями однозначно зростатиме. Цьому сприятиме сам COVID-19, рівень захворюваності яким вже почав зростати в Україні. Внаслідок цього десь за 2 тижні багато людей матимуть у своєму оточенні приклади тяжкого перебігу хвороби — як це було на початку 2021 року. І це стане хорошою "агітацією" вакцинації", — йдеться в заяві.

При цьому Лапій наголосив, що Україна повністю забезпечена практично всіма визнаними вакцинами: "Кожен може обирати сам, чим буде щеплюватись: AstraZeneca, Pfizer чи CoronaVac — всі ці вакцини наявні в достатній кількості. Виняток становить лише Moderna, яка була отримана в якості гуманітарної допомоги в кількості 2 млн вакцин: половина цього була використана для першого щеплення, а інша половина зарезервована для повторного".

Разом з тим, Лапій зазначив, що рівень вакцинації не є однорідним для всієї України — в одних регіонах кампанія просувається активніше, а в інших – пригальмовує.

Серед причин цього він називає залученість до процесу місцевої влади, активність самих лікарів та рівень релігійності населення.

"Скажімо, Полтавська область вже через тиждень після старту вакцинації в містах-мільйонниках самостійно відкрила центри щеплення у, власне, Полтаві, а також 4 райцентрах. І туди пішло дуже багато людей. Це стало результатом розуміння важливості вакцинації для боротьби з COVID-19 директором Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктором Лисаком та його команди", — розповідає Лапій.

Так само, продовжує він, високий рівень вакцинації показують міста та села, де її активно просувають самі лікарі: "Там, де є медик, фельдшер чи медсестра, яким люди довіряють, який займає активно позицію щодо вакцинації, веде активну роз'яснювальну роботу, там кількість щеплень висока".

З іншого боку, зауважує Лапій, регіони, де переважає релігійне населення, вакцинуються слабше: "Релігійні впливи на вакцинацію в Україні помітні. І вони відбиваються на її результатах у таких регіонах".

Нагадаємо, в МОЗ заявили, що Україна може повернутися до локдауну в листопаді.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: