fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 20:56 27 Сер 2021

Зниження курсу гривні до долара є ситуативним та не призведе до глобальних наслідків, - експерт

27 серпня Національний банк України послабив курс гривні до долара, встановивши його на рівні 26,77 грн/дол.

Таким чином долар зріс у ціні, порівняно з попереднім показником, на 6 копійок.

Прикметно, що ослаблення гривні щодо долара триває вже не перший день: 26 серпня національна валюта втратила в ціні 4 копійки, а 25-го, після тривалих вихідних, гривня здешевшала на 2 копійки.

Втім, інвестиційний банкір та економічний експерт Сергій Фурса не вбачає в цьому приводу для паніки. У коментарі для "Рубрики" він зауважив, що зростання долара є тимчасовим та не призведе до глобальних наслідків.

"Це ситуативне зростання, яке не відображає якогось тренду. Понад те, коливання між 26,7 грн/дол та 27 грн/дол протягом останніх кількох місяців є характерним для курсу", — зазначив Фурса.
При цьому він наголосив, що здешевшання гривні є "тимчасовим та викликане не особливо ринковими причинами".

Крім того, Фурса підкреслив, що наявне незначне зростання долара не є приводом для паніки та пройде непомітно для українців – не призвівши до здорожчання продуктів харчування, палива тощо.

Разом з тим, він зауважив, що очікувати на значне укріплення гривні не варто – через "дуже високі ціни на українські товари, що йдуть на експорт, які встановились цього року і які дуже ускладнили ситуацію з українським експортом".

Іншою причиною, яка не дозволить гривні відчутно зміцнитись, Фурса назвав політику Національного банку.

"Нацбанк свідомо стримує укріплення гривні щодо долара. Це робиться через те, що нинішній керівник НБУ Кирило Шевченко не хоче повторити долю свого попередника Якова Смолія (очолював НБУ у 2018-2020 роках — ред.), якого, по суті, звільнили через те, що було дуже багато незадоволених його політикою укріплення національної валюти", — пояснив експерт.

Нагадаємо, 23 серпня набуло чинності рішення МВФ про розподіл спеціальних прав запозичення на рекордні 650 млрд доларів. Україна без умов та зобов'язань отримає 2,7 млрд доларів цих коштів.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: