fbpx
Сьогодні
12:19 26 Сер 2021

Система охорони здоров’я України готова до нової хвилі covid-19, - Кузін

English version here

Система охорони здоров'я України готова реагувати на виклик нової хвилі COVID-19, спричиненої штамом коронавірусу "Дельта".

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, повідомляє пресслужба МОЗ.

"Кількість випадків інфікування штамом коронавірусу "Дельта" в Україні поступово зростає: ще 5 серпня було підтверджено 147 випадків, а вже 20 серпня — 520. Проте така тенденція не має заскочити Україну зненацька. Упродовж літа система охорони здоров'я на всіх рівнях: від представників МОЗу до керівників лікувальних закладів спільно з міжнародними та національними партнерами готувалися до можливих викликів нової хвилі коронавірусу", – сказав Кузін.

Він зазначив, що в Україні визначили й підготували 256 лікарень, що надають спеціалізовану допомогу при COVID-19. Вони розподілені на заклади різних хвиль реагування. За його словами, потужність налічує майже 39 тис. ліжко-місць, із них 96 % забезпечені киснем. Крім того, в областях закупили та отримали 14 790 кисневих концентраторів, 161 комп'ютерний томограф та 148 рентген-апаратів.

Також 22–23 серпня Україна отримала від Польщі гуманітарну допомогу: кисневі концентратори, кардіомонітори, пульсоксиметри, медичні рукавички, маски хірургічні тощо. Цей запас посилить уже наявний резерв обладнання та засобів індивідуального захисту, сформованих в опорних лікарнях.

"Лабораторна мережа оснащена всіма витратними матеріалами для виявлення коронавірусу. По всій країні сформований запас тестів на понад 2 млн досліджень та 2,3 млн експрес-тестів на визначення антигену. У вересні очікується постачання реагентів для проведення 4 млн ПЛР досліджень та 2,8 млн швидких тестів на визначення антигену. Була також оновлена система відстеження контактних осіб, завдяки чому вона стала набагато оперативнішою", – сказав Кузін.

Він зазначив, що у четвертому кварталі поточного року запуститься секвенування лабораторних зразків у власній референс-лабораторії ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України". Діагностувати штам "Дельта" методом ПЛР зможуть на рівні областей та на національному рівні. Також Кузін додав, що наразі продовжується активна робота над адаптованими маршрутами, які за необхідності дозволять доставляти пацієнтів до найближчих лікарень сусідніх регіонів чітким і найкоротшим шляхом.

"Зараз система охорони здоров'я готова реагувати на виклик нової хвилі COVID-19, спричиненої штамом "Дельта" коронавірусу. Але пам'ятайте, що звичайні профілактичні заходи (носіння масок, миття рук, використання антисептиків, дотримання фізичної дистанції) зможуть захистити вас та ваших рідних від інфікування COVID-19, а вакцинація — убезпечить від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи смерті від COVID-19″, – сказав головний державний санітарний лікар.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: