fbpx
Сьогодні
22:45 25 Сер 2021

Вчені дослідили паводки у Західній Європі: причини у зміні клімату

Міжнародна група науковців із восьми країн стверджує, що ймовірність паводків у низці країн на заході Європи в липні 2021 року зросла через зміни клімату, викликані людською діяльністю. Це перше науково обґрунтоване підтвердження цього припущення.

Про це йдеться в повідомленні групи World Weather Attribution.

Група з 28 науковців із Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Франції, Люксембургу, Сполучених Штатів і Великої Британії дослідили причини паводків і вплив на них кліматичних змін, зокрема зростання середньої температури.

Вони стверджують, що паводки були спричинені сильними дощами, підвищеною вологістю й місцевими чинниками (як-от близькість населених пунктів до річок). Науковці зосередилися саме на дощах, оскільки не вся інформація про вологість є доступною.

З'ясувалося, що в регіоні Західної Європи, який найбільше постраждав від паводків, інтенсивність дощів унаслідок викликаної людською діяльністю зміною клімату зросла на 3-19%. А ймовірність повторення сильних дощів зросла у 1,2-9 разів.

Науковці наголошують, що в кліматичному поясі, де перебуває Західна Європа, за звичайних умов подібні до липневого паводки мали б траплятися десь раз на 400 років. Зі зростанням температури ці явища, ймовірно, будуть частішими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: