fbpx
Сьогодні
16:34 23 Сер 2021

"Україні потрібен 10-річний контракт": Гончаренко про "Північний потік-2"

Фото Reuters

Російський газопровід "Північний потік-2" суперечить інтересам безпеки України.

Про це заявив на телеканалі "Україна 24" народний депутат від фракції "Євросолідарність" Олексій Гончаренко.

"Зрозуміло, що вся ця історія абсолютно невигідна для України, і те, що фактично на зустрічі Меркель з Путіним було повідомлено всьому світ, що "Північний потік-2″ буде добудований, безумовно, суперечить інтересам України — як економічним, так і безпеки. Це проблема для всіх нас. Дуже шкода, що в кінці каденції Меркель, яка багато зробила в плані санкцій, прямі економічні інтереси перемогли, і вони фактично протиснули цей проєкт", — сказав він.

Гончаренко розповів, чого повинна домагатися Україна.

"Зараз залишається єдиний шлях зупинити його – це через США. Я б однак не опускав руки, попереду візит Зеленського до Байдена, і ця тема повинна стати головною. Нам потрібно не допустити, щоб цей проєкт запрацював. А якщо він запрацює, що найімовірніше так і буде, то завдання України — отримати хоча б 10-річний контракт для нашої газотранспортної системи з обсягом хоча б 40 млрд кубометрів на рік. Це в інтересах всіх, щоб був запасний варіант, і в разі неполадок можна було переключити (поставки газу — ред.). Наша ГТС стає в цьому випадку запасним варіантом, але це краще, ніж нічого.

Найгірший варіант — це якщо ми не отримаємо ніяких гарантій після 2024 року. Якщо це трапиться, то це буде повною поразкою України як держави", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: