“Місце України – у Європейському Союзі”: спільна стаття Дуди та Зеленського

Президент Польщі Анджей Дуда та президент України Володимир Зеленський опублікували спільну статтю у французькому Le Figaro, в якій вказують, що спільного мають сучасні дві держави і відстоюють позицію, що Україна у майбутньому має стати членом ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"З точки зору Польщі, місце України – у Європейському Союзі", – йдеться у заголовку.

Президенти зазначають, що і Польща, і Україна зі своїх вихідних позицій 30 років тому – хоча й різних – прагнули приєднатися до "європейської сім'ї вільних націй". Анджей Дуда зазначає, що Польща першою визнала незалежність України та увесь цей час розглядала Україну як свого майбутнього партнера і союзника в ЄС та НАТО.

"Ми переконані, що Україна, а також Польща та усі країни-члени ЄС виграють від майбутнього прийняття України у Євросоюз. Європа ніколи не закінчувалася на Ельбі, ані на Одері. І так само було би штучно, історично абсурдно та несправедливо будувати її кордон на Бузі – де сходяться кордони Польщі й України", – зазначають президенти.

Вони зауважують, що Польща та Україна зараз поділяють точки зору щодо безпекових загроз, щодо окупації Криму та війни на сході України.

"Війська, що стоять поруч з нашими кордонами та на тимчасово окупованих територіях України – це виклик для європейської безпеки. Інші дії Росії, які важче викрити – підривна діяльність, політична корупція – загрожують руйнацією миру у Європі", – підкреслюють Дуда і Зеленський.

Президенти пояснюють, що Польща та Україна виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", вважаючи його політичним проєктом РФ задля тиску на Україну та створення передумов для нової агресії в Східній Європі, а нещодавня заява США й Німеччини щодо ПП2, в якій вони дали "зелене світло" для його добудови, підриває довіру союзників і послаблює безпеку в цій частині континенту.

Президенти зазначають, що Польща, як одна з найближчих європейських сусідок України, є для українців успішним прикладом трансформації та економічного зростання, що міжлюдські й економічні зв'язки між країнами міцнішають – у Польщі дуже багато українців, багато польськи туристів приїздить і до України.

Згадується також заснування "Люблінського трикутника" разом з Литвою, як відображення спільного історичного минулого.

"Українці й поляки нині разом творять спільну нову історію успіху. І цей процес незворотній", – пишуть президенти.

Нагадаємо, Анджей Дуда особисто бере участь у першому саміті Кримської платформи, який нині відбувається у Києві.

Як повідомлялося раніше, у Єврокомісії зазначили, що не бачать перспектив для запуску процедури членства України в ЄС у найближчі 3-5 років.

Свіжі дописи

  • Новини

Сили оборони знищили ще 1040 окупантів та 5 танків: Генштаб оновив втрати росармії в Україні

Сили оборони України ліквідували за добу ще 1040 російських окупантів, таким чином загальні втрати росармії… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Сили ППО знищили 12 з 13 “Шахедів”. Усі – на Сумщині

У ніч проти 6 травня російські окупанти атакували Україну з північного напрямку 13 ударними БпЛА… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Вночі армія рф атакувала енергооб’єкти на Сумщині

В ніч проти 6 травня російські окупанти завдали авіаційного удару по енергетичних об'єктах у Сумській… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог посилив атаки на Бахмутському напрямку, протягом минулої доби на фронті відбулося 125 боєзіткнень

На фронті протягом минулої доби відбулося 125 бойових зіткнень. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 36… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Швейцарія запросила Папу Римського на Глобальний саміт миру щодо України

Представники Швейцарії запросили Папу Римського Франциска на Глобальний саміт миру, який відбудеться відбудеться 15-16 червня у швейцарському… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Бахмутському напрямку українські оборонці відбили 32 атаки ворога

Протягом доби Генеральний штаб Збройних сил України зафіксував 103 боєзіткнення на фронті. На 9 напрямках… Читати більше

Sunday May 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.