fbpx
Сьогодні
11:51 23 Сер 2021

"Місце України - у Європейському Союзі": спільна стаття Дуди та Зеленського

Фото: president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда та президент України Володимир Зеленський опублікували спільну статтю у французькому Le Figaro, в якій вказують, що спільного мають сучасні дві держави і відстоюють позицію, що Україна у майбутньому має стати членом ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"З точки зору Польщі, місце України – у Європейському Союзі", – йдеться у заголовку.

Президенти зазначають, що і Польща, і Україна зі своїх вихідних позицій 30 років тому – хоча й різних – прагнули приєднатися до "європейської сім'ї вільних націй". Анджей Дуда зазначає, що Польща першою визнала незалежність України та увесь цей час розглядала Україну як свого майбутнього партнера і союзника в ЄС та НАТО.

"Ми переконані, що Україна, а також Польща та усі країни-члени ЄС виграють від майбутнього прийняття України у Євросоюз. Європа ніколи не закінчувалася на Ельбі, ані на Одері. І так само було би штучно, історично абсурдно та несправедливо будувати її кордон на Бузі – де сходяться кордони Польщі й України", – зазначають президенти.

Вони зауважують, що Польща та Україна зараз поділяють точки зору щодо безпекових загроз, щодо окупації Криму та війни на сході України.

"Війська, що стоять поруч з нашими кордонами та на тимчасово окупованих територіях України – це виклик для європейської безпеки. Інші дії Росії, які важче викрити – підривна діяльність, політична корупція – загрожують руйнацією миру у Європі", – підкреслюють Дуда і Зеленський.

Президенти пояснюють, що Польща та Україна виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", вважаючи його політичним проєктом РФ задля тиску на Україну та створення передумов для нової агресії в Східній Європі, а нещодавня заява США й Німеччини щодо ПП2, в якій вони дали "зелене світло" для його добудови, підриває довіру союзників і послаблює безпеку в цій частині континенту.

Президенти зазначають, що Польща, як одна з найближчих європейських сусідок України, є для українців успішним прикладом трансформації та економічного зростання, що міжлюдські й економічні зв'язки між країнами міцнішають – у Польщі дуже багато українців, багато польськи туристів приїздить і до України.

Згадується також заснування "Люблінського трикутника" разом з Литвою, як відображення спільного історичного минулого.

"Українці й поляки нині разом творять спільну нову історію успіху. І цей процес незворотній", – пишуть президенти.

Нагадаємо, Анджей Дуда особисто бере участь у першому саміті Кримської платформи, який нині відбувається у Києві.

Як повідомлялося раніше, у Єврокомісії зазначили, що не бачать перспектив для запуску процедури членства України в ЄС у найближчі 3-5 років.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: