fbpx
Сьогодні
19:38 23 Сер 2021

Як пройшов Київський саміт перших леді та джентльменів: фото

English version here

Фото: president.gov.ua

З ініціативи першої леді Олени Зеленської у столиці України відбувся Київський саміт перших леді та джентльменів «М'яка сила в новій реальності».

Про це пише Офіс Президента.

За результатами саміту ухвалено спільну Декларацію про міжнародну співпрацю та сприяння розв'язанню актуальних гуманітарних проблем і досягненню Цілей сталого розвитку ООН.

У заході взяли участь перші леді Бразилії, Держави Ізраїль, Коста-Рики, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Сербія, України, Федеративної Республіки Німеччина, Хорватії, а також дружина Президента Європейської ради та донька Президента Ліванської Республіки.

«Пандемія змінила глобальні правила гри. У новій реальності різні країни стикаються з однаковими викликами – в освіті, охороні здоров'я, забезпеченні рівних прав. Очевидно, що долати їх ефективніше спільними зусиллями. Тому Україна ініціювала цей саміт, щоб об'єднати зусилля перших леді та джентльменів по всьому світу й створити дієву міжнародну платформу не просто для обміну досвідом, а й для реалізації спільних проектів задля добробуту людей», – зазначила Олена Зеленська.

Зеленська

Фото: president.gov.ua

Саміт відбувався у форматі двох дискусійних панелей, під час яких обговорювалися найактуальніші гуманітарні проблеми сьогодення: рівний доступ до якісної медичної допомоги, виклики нової реальності у сфері освіти, рівні можливості для розвитку й самовираження всіх людей, без будь-яких форм дискримінації.

До дискусії долучилися сім міжнародних та українських експертів, а також спеціальні гості, серед яких – перша леді США у 1993-2001 роках, колишня Державна секретарка Сполучених Штатів Гілларі Родем Клінтон; американська акторка та громадська діячка, відома своєю роллю першої леді США у телесеріалі «Картковий будинок», восьмиразова номінантка на премію «Еммі» та володарка «Золотого глобуса» Робін Райт; американський есеїст, автор бестселерів «Чорний лебідь» та «Антикрихкість» Насім Ніколас Талеб та афганська режисерка й перша жінка – гендиректор державної компанії «Афганфільм» Сахра Карімі. Загалом саміт об'єднав 22 учасників.

За результатами заходу було ухвалено Декларацію Київського саміту перших леді та джентльменів, яка закладає основи для плідної співпраці у форматі міжнародної платформи. Згідно з документом, Україна запропонує всім учасникам платформи План заходів з розвитку співпраці.

перші леді

Фото: president.gov.ua

«М'яка сила» отримала свій перший міжнародний документ і відтепер зможе постійно та більш ефективно працювати у довгостроковій перспективі», – наголосила перша леді України Олена Зеленська.

Наприкінці саміту було виголошено заяву про необхідність захисту жінок, дітей та сімей в умовах конфліктів.

«Сьогодні такого захисту потребують жінки, діти та сім'ї в Афганістані та багатьох інших гарячих точках світу. Лише в Україні внаслідок зовнішньої збройної агресії сотні тисяч жінок, дітей і сімей втратили свої домівки та потребують допомоги й підтримки, – заявила Олена Зеленська. – Кожен і кожна з нас може й має стати голосом тих, хто позбавлений можливості бути почутими. Сьогодні було започатковано соціальний медіарух #WeCanSaveThem, який закликає всіх небайдужих громадян активно поширювати інформацію про становище жінок, дітей і сімей у конфліктах та способи надання допомоги їм».

перші леді

Фото: president.gov.ua

Київський саміт перших леді та джентльменів відбувся на території Національного заповідника «Софія Київська». Крім участі в офіційній частині, гості заходу змогли ознайомитися з одним із символів української державності – Софійським собором, а також з витвором сучасного українського мистецтва – спеціальним перформансом Dreams About. Його автором виступив український митець, режисер і засновник фестивалю сучасного мистецтва «Гогольфест» Владислав Троїцький. Dreams About поєднав сучасну хореографію, новітні мультимедіа та спеціально створену музику від Nova Opera для оповіді про 30 років незалежності України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: