fbpx
Сьогодні
08:55 23 Сер 2021

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Прапора

English version here

День Державного Прапора України — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня.

Про це повідомляє Рубрика.

За офіційною версією, 23 серпня 1991 року — після провалу путчу в Москві — група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком. Якраз до цієї події і прив'язаний Указ Президента України, Л.Кучми, «Про День Державного Прапора України» № 987/2004, написана відповідна картина на стіні ВРУ, а цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ.

Проте учасники тих подій називають іншу дату внесення прапора до зали засідань. Це підтверджує стенограма засідання позачергової сесії Верховної Ради України від 24 серпня 1991 року.

На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004.

Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.

Урочисті заходи у Києві

Цьогоріч урочисті заходи відбудуться на території Національного музею історії України у Другій світовій війні за участю киян.

Зокрема, ветерани АТО і ООС піднімуть на флагшток найбільший державний прапор. А 30 юних жителів столиці, які є переможцями шкільних олімпіад, творчих фестивалів і спортивних змагань, з рук міського голови отримають паспорти громадян України у вигляді ID-карт.

День Державного Прапора України в столиці вперше проходить на території Меморіального комплексу "Національний музей історії України у Другій світовій війні". У 2020 році там було відкрито меморіал із найбільшим прапором. Окрім того, саме з печерських пагорбів український прапор видно з багатьох місць.

Церемонія підняття Державного Прапора України відбудеться за участю Київського міського голови і загальновійськового взводу роти Почесної варти.

Цьогоріч на День Прапора України у Києві відбудеться "Кримська платформа", участь у якій візьмуть 45 країн. Це дипломатична ініціатива України, основною її метою є повернення міжнародної уваги до питання Криму, захисту прав людини на окупованих територіях та деокупації півострова.

У місті також проведуть культурно-громадську акцію, присвячена святкуванню 30-ї річниці незалежності України "Обрядовий рушник", покажуть фільми "Сильніше, ніж зброя", "Михайло Грушевський" у кінотеатрах мережі КП "Київкінофільм".

Також у різних районах Києва відбудуться покладання квітів з нагоди Дня Державного Прапора України до памʼятників захисників України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: