fbpx
Сьогодні
13:45 21 Сер 2021

За допомогою нейромережі українські креативники змогли відтворити голос Шевченка

Креативна команда TABASCO змогла створити творчу реконструкцію голосу Тараса Шевченка.

Як вони повідомили на своїй сторінці у Facebook, цей проєкт присвятили всім українцям на честь 30-річчя Незалежності України.

У команді зауважують, що перший фонограф для запису та відтворення звуку був винайдений у 1877 році, через 16 років після смерті Тараса Шевченка, тому записів голосу письменника не існує. Однак для відтворення голосу TABASCO вдалися до новітніх технологій.

Задля відтворення голосу Кобзаря фахівці на базі посмертної маски Шевченка зробили точні антропометричні дані, а також залучили групу шевченкознавців, які протягом місяця шукали в архівах інформацію про звички Тараса Григоровича, його хвороби, спосіб життя.

"Ми почали шукати в спогадах сучасників дані про зовнішність, голос, манеру поведінки Тараса Шевченка. Це було надзвичайно захоплююче, адже дозволяло попри текст і епоху побачити живого Шевченка – з тіла і крові", – розповів працівник Національного музею Тараса Шевченка Олег Магдич.

Отриману інформацію було розподілено, знайшли людей, які за своїми параметрами були подібні до Шевченка. Враховували зовнішність, зріст, статуру, регіон та здоров'я.

За допомогою вибірки було визначено 26 кандидатів, які були найбільш схожі з Шевченком, а нейромережа обрала трьох найбільш репрезентативних.

Проєкт тривав майже рік, над яким працювало майже 150 осіб. У команді підкреслили, що цей проєкт був одним із найскладніших.

Прослухайте вірші Тараса Шевченка відтвореним голосом:

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: