fbpx
Сьогодні
Фото 15:13 21 Сер 2021

Під Офісом Президента відкрили дитячий майданчик за мотивами робіт Марії Приймаченко

У Києві, біля будівлі Офісу Президента України, відкрився для відвідувачів ігровий артпростір, об'єкти якого створені за мотивами робіт відомої української художниці Марії Примаченко.

Як повідомила пресслужба Офісу Президента, артмайданчик орієнтований як на дітей, так і на дорослих і доступний для людей з обмеженими можливостями.

"Ми разом вибудували цю концепцію, щоб популяризувати дуже відому у світі українську художницю. У нас уже був досвід, як робити інтерактивні майданчики біля Офісу Президента. Сучасні публічні простори стають живими тоді, коли поєднується декілька функцій, а якраз тут і поєднано мистецтво та інтерактивний дитячий майданчик, який є й інклюзивним. Тут діти навчатимуться мистецтва через інтерактив. Вони підсвідомо й свідомо долучатимуться до сучасного українського мистецтва. Такої якості майданчиків я не бачив ніде у світі", – зазначив генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін під час відкриття арт-локації.

Артмайданчик під Офісом Президента

Роботи Марії Примаченко були обрані тому, що вони якнайкраще ілюструють добро, українську гостинність і передають національний колорит. Також у творчості художниці фахівці-мистецтвознавці простежують інклюзивне світосприйняття, адже кожен її образ унікальний і прекрасний по-своєму, і саме через це автори майданчика декларують основну ідею інклюзії: рівний простір для всіх.

Над фігурами для майданчика працювала група митців. Фігури – це не лише артоб'єкти, всі вони мають певне функціональне призначення для розваги дітлахів (гірка, гойдалка, карусель тощо).

Артмайданчик під Офісом Президента Артмайданчик під Офісом Президента

Як зазначила правнучка видатної художниці, директор Благодійного фонду "Творча спадщина родини Марії Примаченко" Анастасія Примаченко, зробити персонажів картин художниці у вигляді об'ємних фігур і дати їм життя було нелегко. Майже півроку дизайнери обирали фінальні об'єкти з великої кількості робіт.

Анастасія Приймаченко

Анастасія Примаченко вважає, що майданчик вийшов дуже яскравим і інклюзивним, адже будь-яка дитина може прийти та погратися на ньому. Автори ідеї вирішили показати мистецтво, яким воно є в оригіналі, тому персонажі робіт Марії Примаченко стали об'єктами цього артпростору.

"У ці дні ми святкуватимемо 30-річчя незалежності України, і дуже гарно в такі часи знайомитися з нашим рідним. А Марія Примаченко все своє життя транслювала справжню українську душу, незалежність і силу. Зараз у світі трапляється дуже багато поганого: пандемія, війни. І ми, українці, і все людство трішки забули про ось цю казку, про віру в краще", – наголосила правнучка майстрині.

Артмайданчик під Офісом Президента Артмайданчик під Офісом Президента

Артмайданчик біля Офісу Президента працюватиме з серпня 2021 року й протягом осені. Державні кошти на облаштування локації не використовувалися. Було знайдено меценатів, а також компанію, яка займається виробництвом дитячих майданчиків, яка й реалізувала проєкт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: