fbpx
Сьогодні
16:49 20 Сер 2021

Офіс Генпрокурора завершив слідство щодо держзради Медведчука та Козака

Коллаж: Рубрика

Слідство у резонансній справі про держзраду і розграбування національних цінностей за участі нардепів Віктора Медведчука й Тараса Козака завершено. Відсьогодні матеріали провадження відкриті стороні захисту.

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова, чиє звернення опублікувала пресслужба Офісу Генпрокурора.

Вона розповіла, що після ознайомлення з усім доказовим масивом, напрацьованим прокурорами і слідчими, справа піде до суду. Вона розповіла, що матеріали сьогодні будуть відкриті Віктору Медведчуку, який перебуває під домашнім арештом. Матеріали ж  щодо Тараса Козака виділені в окреме провадження у зв'язку із його розшуком, хоча основні слідчі дії стосовно нього також завершені.

"Ми готові до того, що й далі лунатимуть звинувачення в переслідуванні опозиції, будуть інформаційні атаки і перешкоджання роботі. Прокуратура не грає в політику, а захищає закон. Ми зібрали докази і ми готові йти із ними до суду", – наголосила Венедіктова.

Генпрокурор нагадала, що двоє народних депутатів України підозрюються у зраді Батьківщини та наданні допомоги агресору в один з найтяжчих часів нашої історії.

Розслідуванням встановлено, що Медведчук і Козак спільно з посадовими особами органів влади країни-агресора – Російської Федерації та іншими особами вчинили замах на розграбування національних цінностей – незаконного видобутку нафти та газу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, які відповідно до Конституції України є власністю українського народу.

За словами Венедіктової, слідство має докази, що підозрювані передали окупаційній владі матеріальну та документальну базу щодо розробки родовища "Глибока". Воно розташоване в прикерченському шельфі Чорного моря у виключній (морській) економічні зоні України. Без допомоги цих нардепів РФ знадобились би роки та величезні ресурси для освоєння ділянки з перспективними запасами на понад 38 млрд грн.

Окрім того, за даними слідства, народні депутати України, діючи відповідно до вказівок представників органів державної влади Російської Федерації, здійснювали збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України та їх бойової підготовки, надавали сприяння в залученні громадян України до реалізації заходів на шкоду Україні для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі.

У даному випадку мова йде про передачу конфіденційної інформації щодо однієї з військових частин української армії, а також про активну участь у розробці так званого "Проекту "Промінь". "Промінь" мав сприяти формуванню в Україні потрібної для РФ суспільної думки, прийняттю вигідних для РФ управлінських, економічних, політичних рішень, що руйнуватиме самостійність державної влади усередині країни та незалежність у міжнародних відносинах.

"Прокурори та слідчі провели величезний обсяг слідчих та процесуальних дій, експертних досліджень та допитів, проаналізували десятки годин аудіозаписів. Деякі з доказів, що лягли в основу обвинувачення стосовно цих двох народних депутатів України, демонструвались широкому загалу, тому кожен також міг зробити свої висновки. Увесь процес був публічним і відкритим, наскільки нам це дозволяв закон", – наголосила Венедіктова.

Генпрокурор наголосила, що попереду непростий судовий процес, у якому "доведеться прийняти серйозний процесуальний бій".

"Завершуючи досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, ми впевнені у своїй позиції та продемонструємо роботу прокурорів і слідчих у європейському змагальному процесі", – підкреслила Венедіктова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: