fbpx
Сьогодні
Фото 17:37 20 Сер 2021

Львівський підприємець викупив давньоруську сокиру з тризубом і збирається передати музею

Фото: Radio Svoboda

Львівський підприємець Тарас Хмеловський викупив у "чорного археолога" сокиру Х-XI ст. із зображенням князівського тризуба й передасть Національному музею історії України.

Про це пише Радіо Свобода.

Два роки тому керівник Комітету підприємців Львівщини Тарас Хмеловський побачив в інтернеті оголошення про продаж інкрустованої сріблом сокири з зображенням тризуба. Як археолог за освітою, він одразу оцінив важливість артефакту та вирішив викупити зброю.

"Археологія та історія залишились моїм захопленням, інтерес не згасав ще до того, як знахідка трапилась. Я підтримував кілька археологічних експедицій і моя тема була пов'язана з Київською Руссю. Тому розумів, що це цінний предмет і можемо його втратити. Технологія виготовлення сокири полягає в тому, що вона була відлита, у ній майстер робив канавки і в певній почерговості заклепував дріт, потім полірував. Унікальності сокирі додає зображення тризуба, яке повністю інтегроване зі скандинавським стилем. Цією зброєю, вочевидь, користувався знатний воїн. Можливо, він її отримав як винагороду від князя", – каже Тарас Хмеловський.

Тарас Хмеловський

Придбав сокиру через спеціальний сайт за близько 10 тисяч доларів. Продав цю зброю "чорний копач", який знайшов артефакт на Чернігівщині. Сокира добре збереглась, відламаний лише верхній елемент, який тримав древко, нижня частина була у дуже доброму стані.

Сокира з тризубом

По боках нанесений скандинавський взір, вгорі намальований тризуб, а позаду зображено тотемну тварину – вовка, а це поширений тотем (предмет, істота), зокрема на Чернігівщині.

Сокира з тризубом

Тарас Хмеловський, коли придбав сокиру, одразу вирішив, що подарує її державі, бо така річ має зберігатись у музеї. Відтак напередодні Дня Незалежності України поповниться експозиція Національного музею історії України.

За словами директора Національного музею історії України Федора Андрощука, подарунок львів'янина належить до досить рідкісної групи інкрустованих бойових сокир Х-ХІІІ століть. Але науковець наголошує, що інкрустація тризубом, іконографія якого датується періодом княжіння Володимира Святославича, вказує на те, що сокира Х-ХІ століттям. Такі екземпляри відомі з терен Швеції та України-Русі.

Сокира з тризубом

21 серпня, з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України, Тарас Хмеловський передасть артефакт Національному музею історії України. І вже науковці зможуть детальніше його дослідити, можливо, вдасться встановити точне місце знаходження сокири, її вік. Бо невідомо достеменно, як предмет потрапив у руки "чорних копачів".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: