fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 20:22 20 Сер 2021

Будинок Барбана був знесений через неякісне законодавство, яке не націлене на збереження історичних пам'яток — архітектор

Знесення будинку Барбана стало результатом неналежної політики влади у сфері захисту та реставрації пам'яток архітектури й історичних будівель.

Про це в коментарі "Рубриці" розповів архітектор Богдан Шкрогаль, наголосивши при цьому на необхідності повної зміни законодавства щодо пам'яток архітектури, оскільки, на його думку, воно націлене на їхнє знищення, а не охорону.

"Знесення будинку Барбана оголило комплексну проблему Києва: неякісне законодавче врегулювання захисту та реставрації архітектурних пам'яток й історичних районів. Та й взагалі, наше законодавство націлене на те, щоб пам'ятки архітектури було дуже важко реставрувати – аби простіше довести до стану недбальства, а потім їх розвалювати", — вважає Шкрогаль.

Разом з тим він підкреслив: Мінкультури й інформполітики та КМДА мають не перекладати один на одного відповідальність за збереження історичного обличчя міста, а спільно працювати над оновленням і покращенням відповідного законодавства.

Крім того, Шкрогаль зауважив: знесення будинку Барбана задля зведення на його місці сучасної будови дало ще один сигнал ЮНЕСКО, що проблема забудови історичних місць Києва не лише не вирішується – а й поглиблюється.

"І Києво-Печерська лавра була на порозі виключення зі списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, і Софія Київська – через будівництво біля неї готелю Hyatt. І от ми дали ЮНЕСКО ще один негативний привід звернути на нас увагу. Це все – моменти, над якими посилено має працювати і влада, і органи місцевого самоврядування, і громада", — консатував архітектор.

Нагадаємо: 20 серпня о 5 ранку в Києві будівельна техніка знищила будинок Барбана кінця ХІХ століття на вул. Обсерваторній 6. Цьому не змогли завадити ані обіцянки поліції зупинити будівельні роботи, ані вивчення ситуації столичною владою, ані спротив активістів.

Після цього глава МКІП Олександр Ткаченко заявив, що він "обурений цинічним знесенням у центрі Києва будинку Барбана кінця ХІХ століття, який влада не захистила від забудовника".

Наразі поліція і прокурори Києва попросили суд накласти арешт на садибу Барбана, розпочавши кримінальне провадження за фактом самоправства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: