На Донеччині школярі створили триметрову витинанку до 30-річчя Незалежності України

У Часів Ярі витинанку, яка складається з 5 частин і досягає 3 метрів у висоту, зробили 14-річний Святослав Цимах і 17-річний Єгор Акименко.

Про це повідомляє Вільне Радіо.

Традиційні українські орнаменти, квіти, тризуб і цифра "30", а в центрі — українка з паляницею. Такий сюжет зобразили на своїй масштабній витинанці двоє юних майстрів з Часів Яра. Побачити роботу можна у місцевому Будинку культури.

Витинанку, яка складається з 5 частин і сягає 3 метрів заввишки, зробили 14-річний Святослав Цимах і 17-річний Єгор Акіменко. З центральною частиною допомагала наставниця хлопців, викладачка художнього відділення мистецької школи Часів Яра Вікторія Нестерова.

Фото: freeradio.com.ua

Єгор робить витинанки вже третій рік, а його товариш присвятив цьому захопленню понад 5 років.

"Вже не зможу перелічити всі витинанки, які я тут зробив. Малих я майже не роблю, найменші мої витинанки — формату А3. Мені такі більше подобаються, бо там можна розгулятися", — говорить Святослав.

На рахунку Єгора теж не один десяток вирізаних з паперу витворів. Але ця витинанка поки що найбільша з тих, що він робив.

"Спочатку, коли я побачив 3-метровий аркуш паперу, подумав: "Ого, скільки роботи". А зараз вирізав і виявляється, це не так вже й багато", — каже Єгор.

Фото: freeradio.com.ua

Задум зробити паперові рушники з'явився у червні, а вирізали їх близько двох тижнів. Єгор зізнається: найважче йому даються ескізи, тому цим займався товариш. Натомість Святославу менше подобається вирізати однотипні візерунки, а Єгорові це якраз до душі. Тож у хлопців вийшов гарний тандем.

На конкурс таку роботу навряд повезуть, бо її важко транспортувати і збирати. Крім того, по дорозі або на самій виставці витинанку можуть пошкодити, й тижні роботи будуть зведені нанівець. Тому рушники висітимуть у холі Будинку культури.

Фото: freeradio.com.ua

Однолітки хлопців знають про їхнє хобі, але ставляться до нього по-різному. Єгор стверджує, що знайомі його підтримують, а от Святослав про своє захоплення з друзями майже не говорить.

"Я інколи однокласникам показую свої роботи, і вони так: "Угу, красиво". Вони просто не розуміють, що воно таке", — каже хлопець.

Працю двох товаришів оцінила українська мистецтвознавиця Зинаїда Косицька.

"Коли я їй відправила фото цих рушників, то вона написала у відповідь: «Таких рушників я ще не бачила, хоча паперові рушники часто виготовляли в Україні в Петриківці, на Чернігівщині, на Поділлі. Це дуже авторський підхід, бажаю подальших успіхів»", — цитує народну майстриню Вікторія Нестерова.

Фото: freeradio.com.ua

Окрім Святослава та Єгора, у художньому відділенні часовоярської школи мистецтв займаються ще понад 30 вихованців. Їхні роботи неодноразово посідали призові місця на конкурсах різного рівня. Наприклад, навесні витинанку однієї з учениць студії Таїсії Первак визнали найкращою на обласному конкурсі учнівської творчості.

Свіжі дописи

  • Новини

Латвія передала Україні обладнання для відновлення енергетики: трансформатор із Ризької ГЕС та інше

Акціонерне товариство Latvenergo з метою відновлення енергосистеми України передало пакет обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У ISW зазначили, що відхід військ ЗСУ з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Головнокомандувач ЗСУ показав авіаудари по місцях зосередження особового складу росіян

Військові Збройних сил України завдали ударів по місцях зосередження російських загарбників. Про враження цілей у… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ знищили ще понад 1300 окупантів та 37 артсистем

Минулої доби, 28 квітня, Сили оборони ліквідували ще понад 1300 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Війська рф понад 300 разів били по Запорізькій області: є порений та руйнування 

Загарбники впродовж доби 346 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 10 населених… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Генштаб: Сили оборони відбили 55 атак противника на Авдіївському напрямку

Українські військові утримали позиції та відбили штурми російських військ на Херсонському напрямку. Також ЗСУ відбили… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.