fbpx
Сьогодні
21:32 19 Сер 2021

На Донеччині школярі створили триметрову витинанку до 30-річчя Незалежності України

Фото: freeradio.com.ua

У Часів Ярі витинанку, яка складається з 5 частин і досягає 3 метрів у висоту, зробили 14-річний Святослав Цимах і 17-річний Єгор Акименко.

Про це повідомляє Вільне Радіо.

Традиційні українські орнаменти, квіти, тризуб і цифра "30", а в центрі — українка з паляницею. Такий сюжет зобразили на своїй масштабній витинанці двоє юних майстрів з Часів Яра. Побачити роботу можна у місцевому Будинку культури.

Витинанку, яка складається з 5 частин і сягає 3 метрів заввишки, зробили 14-річний Святослав Цимах і 17-річний Єгор Акіменко. З центральною частиною допомагала наставниця хлопців, викладачка художнього відділення мистецької школи Часів Яра Вікторія Нестерова.

витинанка

Фото: freeradio.com.ua

Єгор робить витинанки вже третій рік, а його товариш присвятив цьому захопленню понад 5 років.

"Вже не зможу перелічити всі витинанки, які я тут зробив. Малих я майже не роблю, найменші мої витинанки — формату А3. Мені такі більше подобаються, бо там можна розгулятися", — говорить Святослав.

На рахунку Єгора теж не один десяток вирізаних з паперу витворів. Але ця витинанка поки що найбільша з тих, що він робив.

"Спочатку, коли я побачив 3-метровий аркуш паперу, подумав: "Ого, скільки роботи". А зараз вирізав і виявляється, це не так вже й багато", — каже Єгор.

Егор Акименко

Фото: freeradio.com.ua

Задум зробити паперові рушники з'явився у червні, а вирізали їх близько двох тижнів. Єгор зізнається: найважче йому даються ескізи, тому цим займався товариш. Натомість Святославу менше подобається вирізати однотипні візерунки, а Єгорові це якраз до душі. Тож у хлопців вийшов гарний тандем.

На конкурс таку роботу навряд повезуть, бо її важко транспортувати і збирати. Крім того, по дорозі або на самій виставці витинанку можуть пошкодити, й тижні роботи будуть зведені нанівець. Тому рушники висітимуть у холі Будинку культури.

витинанка

Фото: freeradio.com.ua

Однолітки хлопців знають про їхнє хобі, але ставляться до нього по-різному. Єгор стверджує, що знайомі його підтримують, а от Святослав про своє захоплення з друзями майже не говорить.

"Я інколи однокласникам показую свої роботи, і вони так: "Угу, красиво". Вони просто не розуміють, що воно таке", — каже хлопець.

Працю двох товаришів оцінила українська мистецтвознавиця Зинаїда Косицька.

"Коли я їй відправила фото цих рушників, то вона написала у відповідь: «Таких рушників я ще не бачила, хоча паперові рушники часто виготовляли в Україні в Петриківці, на Чернігівщині, на Поділлі. Це дуже авторський підхід, бажаю подальших успіхів»", — цитує народну майстриню Вікторія Нестерова.

вытынанка

Фото: freeradio.com.ua

Окрім Святослава та Єгора, у художньому відділенні часовоярської школи мистецтв займаються ще понад 30 вихованців. Їхні роботи неодноразово посідали призові місця на конкурсах різного рівня. Наприклад, навесні витинанку однієї з учениць студії Таїсії Первак визнали найкращою на обласному конкурсі учнівської творчості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: