Новини

Кримська платформа: Японія підпише спільну декларацію саміту

Посол Японії в Україні Такаші Кураі заявив, що Японія підпише спільну декларацію країн-учасниць саміту Кримської платформи.

Про це за результатами зустрічі з послом повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Мустафа Джемілєв.

"Посол Кураі поінформував, що через об'єктивні причини високопосадовці Японії не зможуть взяти участь у міжнародному саміті "Кримська платформа". Попри це Японія підтримує цілі та завдання платформи, тому Кураі уповноважено підписати спільну декларацію за результатами інавгураційного саміту", — йдеться в повідомленні.

Таким кроком, підкреслює Джемілєв, Японія офіційно зафіксує підтримку суверенітету України та невизнання влади Росії над Кримом: "Пан посол запевнив, що Японія рішуче підтримує суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України та висловлює підтримку усім відповідним резолюціям Генеральної Асамблеї ООН та інших організацій".

Своєю чергою ексглава МЗС Володимир Огризко в коментарі "Рубриці" зазначив, що готовність Японії стати підписантом спільної декларації учасників "Кримської платформи" є важливим сигналом для України й РФ, що країни G-7 мають одностайну позицію щодо Криму.

"Заява посла Японії означає лише одне: країни G-7 стоять на засадах міжнародного права і не лише не шукають способів уникнення відповідальності за те, що сталось, а й беруть її на себе. Таким чином Японія офіційно декларує, що Крим – це Україна і жодних інших інтерпретацій цього бути не може", — заявив Огризко.

При цьому він наголосив, що заява посла Японії є важливою і для самої країни, оскільки є підтвердженням і продовженням її позиції щодо тимчасово окупованих Росією Курильських островів: Японія від своїх територій не має наміру відмовлятись.

Крім того, Огризко зазначив: для посилення співпраці з Японією та активнішого її залучення до деокупації Криму Україна має "заявити про підтримку її позиції щодо Курильських островів, зробити цю позицію спільною".

Установчий саміт "Кримської платформи" відбудеться 23 серпня у Києві. Участь у ньому візьмуть глави іноземних держав, урядів, очільники парламентів та міжнародних організацій, а також представники громадянського суспільства. Саміт покликаний продемонструвати єдність світової спільноти щодо приналежності Криму виключно Україні, засудити злочини РФ на півострові та навколо нього, а також окреслити параметри міжнародної політики його деокупації.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.