fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:29 18 Сер 2021

Кримська платформа: Японія підпише спільну декларацію саміту

English version here

Посол Японії в Україні Такаші Кураі заявив, що Японія підпише спільну декларацію країн-учасниць саміту Кримської платформи.

Про це за результатами зустрічі з послом повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Мустафа Джемілєв.

"Посол Кураі поінформував, що через об'єктивні причини високопосадовці Японії не зможуть взяти участь у міжнародному саміті "Кримська платформа". Попри це Японія підтримує цілі та завдання платформи, тому Кураі уповноважено підписати спільну декларацію за результатами інавгураційного саміту", — йдеться в повідомленні.

Таким кроком, підкреслює Джемілєв, Японія офіційно зафіксує підтримку суверенітету України та невизнання влади Росії над Кримом: "Пан посол запевнив, що Японія рішуче підтримує суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України та висловлює підтримку усім відповідним резолюціям Генеральної Асамблеї ООН та інших організацій".

Своєю чергою ексглава МЗС Володимир Огризко в коментарі "Рубриці" зазначив, що готовність Японії стати підписантом спільної декларації учасників "Кримської платформи" є важливим сигналом для України й РФ, що країни G-7 мають одностайну позицію щодо Криму.

"Заява посла Японії означає лише одне: країни G-7 стоять на засадах міжнародного права і не лише не шукають способів уникнення відповідальності за те, що сталось, а й беруть її на себе. Таким чином Японія офіційно декларує, що Крим – це Україна і жодних інших інтерпретацій цього бути не може", — заявив Огризко.

При цьому він наголосив, що заява посла Японії є важливою і для самої країни, оскільки є підтвердженням і продовженням її позиції щодо тимчасово окупованих Росією Курильських островів: Японія від своїх територій не має наміру відмовлятись.

Крім того, Огризко зазначив: для посилення співпраці з Японією та активнішого її залучення до деокупації Криму Україна має "заявити про підтримку її позиції щодо Курильських островів, зробити цю позицію спільною".

Установчий саміт "Кримської платформи" відбудеться 23 серпня у Києві. Участь у ньому візьмуть глави іноземних держав, урядів, очільники парламентів та міжнародних організацій, а також представники громадянського суспільства. Саміт покликаний продемонструвати єдність світової спільноти щодо приналежності Криму виключно Україні, засудити злочини РФ на півострові та навколо нього, а також окреслити параметри міжнародної політики його деокупації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: