fbpx
Сьогодні
12:28 17 Сер 2021

Шмигаль ініціював законопроект, який забороняє Росії втручатись у вибори в ОРДЛО

English version here

Проведення виборів і референдумів на деокупованих українських територіях неможливе під дулами автоматів російських найманців.

Про це йдеться у проєкті закону "Про засади державної політики перехідного періоду", який ініціював прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Виборчий процес має відповідати вимогам Конституції, Виборчого кодексу й українського законодавства, а також стандартам ОБСЄ та Ради Європи.

Ця вимога, зокрема, передбачає гарантії безпеки для спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Тож доки в Донбасі залишаються російські найманці,Україна не може надати відповідні гарантії.

Згідно з текстом законопроєкту, вибори на деокупованих територіях проводяться лише в разі можливості забезпечити:

  1. Недопущення протиправного втручання у виборчий процес, зокрема з боку РФ;
  2. Дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі;
  3. Дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  4. Свободу передвиборної агітації, рівні можливості доступу до засобів масової інформації та відновлення українського теле- та радіомовлення, вільного обігу українських друкованих ЗМІ на деокупованих територіях;
  5. Безпечні умови діяльності та безперешкодну участь у виборчому процесі офіційних спостерігачів, зокрема від БДІПЛ ОБСЄ, інших міжнародних організацій та іноземних держав.

Вперше після деокупації місцеві вибори на деокупованих територіях можуть бути призначені і проведені лише за умови дотриманням вимог українського законодавства одночасно з черговими місцевими виборами.

Місцеві референдуми на деокупованих територіях можуть бути призначені не раніше, ніж після проведення місцевих виборів на відповідній території.

На тимчасово окупованих територіях загальнодержавні вибори та всеукраїнські референдуми не проводяться.

Довідка

Уряд затвердив проєкт закону "Про засади державної політики перехідного періоду" 4 серпня, за п'ять днів його внесли до парламенту.

Профільний законопроект визначає алгоритми дій держави з реінтеграції тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей, АР Крим.

Відповідний законопроект розробляється з осені 2020 року. Його основне завдання – вироблення і визначення механізмів безпечної реінтеграції ОРДЛО і Криму. У червні документ направили до Венеціанської комісії для отримання експертного висновку.

За словами міністра з питань реінтеграції ТОТ Олексія Резнікова, Верховна Рада може розглянути проєкт закону вже цієї осені.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: