fbpx
Сьогодні
20:45 17 Сер 2021

Кулеба розповів, які є проблеми для евакуації українців з Афганістану

Фото: mfa.gov.ua

Україна готується організувати евакуацію своїх громадян з захопленого талібами Афганістану, проте ситуація в аеропорті Кабула сьогодні нагадує пекло.

Про це розповів на телеканалі "Україна 24" міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Те, що зараз відбувається конкретно в аеропорту міста Кабул – це трагедія. Зараз трохи стабільніша ситуація, лише трохи, але те, що відбувалося в ніч з неділі на понеділок, коли вилітав наш літак, це було просто пекло", – сказав міністр.

За його словами, зараз ключова проблема – як дістатися до кабульського аеропорту.

"В місті багато блокпостів, не кажучи про те, щоб дістатися з-поза меж Кабула. Це небезпечна історія. Але ми з усіма нашими співгромадянами на зв'язку. Щойно буде в нас логістична можливість, ми всіх зберемо і організуємо виліт. Зараз більш-менш працює тільки військовий блок аеропорту, де американські літаки сідають, забирають пасажирів і відлітають. Це вантажні літаки, які перевозять людей", – повідомив глава МЗС.

Кулеба нагадав, що в України немає свого посольства в Афганістані з безпекових міркувань.

"Але, менше з тим, ми налагодили контакти з людьми на місці, щоб вирішувати проблему. Проблем дуже багато – починаючи від того, що коли ти відкриваєш двері літака, туди просто безконтрольно набиваються люди, які вимагають їх врятувати, а не ті, кого тобі треба вивезти", – заявив він.

Міністр також розповів, що є багато проблем з логістикою та дозаправкою літака, тому що аеропортові служби теж були в колапсі. За його словами, "там мільйон проблем, які треба вирішити для того, щоб літак міг безпечно здійнятися в небо".

Коментуючи евакуацію першої партії українців, Кулеба сказав:

"Ми б вивезли більше громадян України, але вони фізично не могли дістатися на той момент аеропорту. Літак мав летіти, інакше б він застряг і не вилетів взагалі".

Що відбувається в Афганістані?

Після терактів 11 вересня 2001 року США ввели свої війська до Афганістану.

За умовами мирної угоди, підписаної між США і талібами, крайній термін для виведення американських військ з Афганістану був призначений на 1 травня 2021 року.

Президент США Джо Байден пояснив вивід тим, що за 20 років присутності американців у Афганістані зупинити громадянську війну там не вдалося. Крім того, за його словами, від експрезидента Дональда Трампа він успадкував урізану угоду про вивід американських військ з країни.

Внаслідок виведення більшої частини військового контингенту наступ талібів відбувався з небувалою швидкістю. Як повідомляла Рубрика, 13 серпня "Талібан" захопили найбільші міста Афганістану.

Вже 15 серпня Таліби заявили про захоплення всього Афганістану.

Після захоплення влади таліби оголосили загальну амністію, а також дозволили жінкам залишитися телеведучими.

Нагадаємо, що уже 120 українців звернулися до дипломатів із бажанням евакуюватися з Афганістану, де владу захопило угруповання Талібан. В аеропорту Кабула є український літак, але він не зміг вилетіти через перекриття людьми злітних смуг.

Відомо, що ще 12 українців заблоковані на військовій базі талібами.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: