fbpx
Сьогодні
10:19 17 Сер 2021

Прем'єр Великої Британії хоче скликати зустріч лідерів G7 через ситуацію в Афганістані

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон має намір скликати віртуальну зустріч лідерів країн G7 через ситуацію в Афганістані.

Як передає пресслужба британського уряду, про це Джонсон повідомив під час розмови з президентом Франції Емманюелем Макроном.

Очікується, що зустріч має відбутися найближчим часом, однак точна дата не називається.

Зазначається, що Джонсон і Макрон заявили про необхідність об'єднання міжнародної спільноти і прийняття єдиного підходу щодо Афганістану з погляду визнання будь-якого майбутнього уряду, а також роботи із запобігання гуманітарній та міграційній кризі.

Обидва лідери наголосили на важливості спільної роботи над довгостроковим майбутнім Афганістану та нагальній потребі допомогти громадянам обох країн та іншим людям дістатися безпечних місць.

Вони погодилися, що Велика Британія та Франція мають працювати разом у Раді Безпеки ООН, включаючи можливу спільну резолюцію.

Як повідомляла Рубрика, в Афганістані посилився наступ талібів, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати виведення військ з Афганістану.

13 серпня "Талібан" захопив два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула — Кандагар і Герат. Днем пізніше таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій. 14 серпня "Талібан" захопив Мазарі-Шаріф, велике захищене місто на півночі Афганістану. Наразі групування "Талібан" зупинилося на в'їздах до столиці Афганістану Кабула.

Тим часом натовпи афганців намагаються покинути країну, вони влаштували стовпотворіння в аеропорту Кабула. Люди навіть пробували полетіти, зачепившись за шасі та інші частини літаків, деякі з них загинули, зірвавшись з літака при наборі висоти.

16 серпня Байден заявив, що не шкодує про своє рішення вивести війська. За його словами, США дали афганським військам усі необхідні інструменти, навчили їх і екіпірували, витративши понад трильйон доларів, але не змогли дати "волі до боротьби за своє майбутнє".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: