fbpx
Сьогодні
22:56 16 Сер 2021

Радбез ООН прийняв заяву щодо Афганістану

Фото: Reuters

Рада Безпеки ООН у понеділок закликала до переговорів зі створення нового уряду в Афганістані і припинення бойових дій і зловживань після того, як голова ООН Антоніо Гутерріш попередив про «страшні» обмеження прав людини і часті порушення відносно жінок і дівчаток.

Рада з 15 членів випустила заяву, узгоджену консенсусом, після того, як Гутерріш звернувся до органу із закликом «використовувати всі наявні в його розпорядженні інструменти» для придушення глобальної терористичної загрози з Афганістану і гарантувати дотримання прав людини.

«Ми не можемо і не повинні кидати народ Афганістану», – заявив Гутерріш Раді Безпеки, передає Reuters.

Рада Безпеки підкреслила важливість боротьби з тероризмом в Афганістані для забезпечення того, щоб інші країни не піддавалися погрозам або нападам, і заявила, що «ні таліби, ні будь-які інші афганські угруповання або окремі особи не повинні підтримувати терористів, що діють на території будь-якої іншої країни».

Генсек ООН закликав до негайного припинення всіх бойових дій і створення шляхом всеосяжних переговорів нового уряду, до якого повинні входити жінки.

Підтримувані США афганські сили усунули талібів від влади в 2001 році за відмову здати лідера «Аль-Каїди» Усаму бен Ладена після нападів на США 11 вересня 2001 року.

Незалежні експерти ООН повідомили Раді Безпеки в минулому місяці, що «Аль-Каїда» присутня принаймні в 15 афганських провінціях, що складаються в основному з громадян Афганістану та Пакистану, а також вихідців з Бангладеш, Індії та М'янми.

«Афганістан ніколи не повинен знову стати притулком для терористів. Це практичний результат», – заявив раді заступник посла Китаю в ООН Ген Шуан. «Ми сподіваємося, що таліби… повністю порвуть з терористичними організаціями».

Нагадаємо, в Афганістані посилився наступ талібів, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати виведення військ з Афганістану.

13 серпня "Талібан" захопив два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула — Кандагар і Герат. Днем пізніше таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій. 14 серпня "Талібан" захопив Мазарі-Шаріф, велике захищене місто на півночі Афганістану. Наразі групування "Талібан" зупинилося на в'їздах до столиці Афганістану Кабула.

Тим часом натовпи афганців намагаються покинути країну, вони влаштували стовпотворіння в аеропорту Кабула. Люди навіть пробували полетіти, зачепившись за шасі та інші частини літаків, деякі з них загинули, зірвавшись з літака при наборі висоти.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: