fbpx
Сьогодні
21:45 16 Сер 2021

Мовний омбудсмен заявив, що закон про українську мову за місяць порушили 7 телеканалів

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що за місяць дії нових норм мовного закону їх порушили сім телеканалів.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"З метою з'ясування реального стану виконання мовного закону телерадіоорганізаціями в частині обов'язковості демонстрування фільмів українською мовою, Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови 12 серпня 2021 року був проведений повторний моніторинг ефірного мовлення дев'яти телерадіоорганізацій в частині демонстрування фільмів (у тому числі, телевізійних серіалів та їх окремих серій)", – повідомив Кремінь.

Так, він зазначив, що серед них – шість телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, у діяльності яких за результатами попереднього моніторингу (16-17 липня) було виявлено порушення вимог частини шостої статті 23 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", а саме: "Інтер", "Україна", "К1", "ICTV", "МЕГА", "НТН"; а також трьох телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, щодо яких на адресу Уповноваженого надійшли численні скарги громадян щодо показу фільмів та серіалів недержавною мовою: "1+1", "2+2" та "СТБ".

За результатами моніторингу були виявлені порушення закону про державну мову вже сімома телеканалами: "Інтер" – 5 порушень, "Україна" – 2 порушення, "Мега" – 2 порушення, "СТБ" – 2 порушення, "1+1" – 1 порушення, "2+2" – 1 порушення, "ICTV" – 1 порушення.

"Телерадіоорганізації мали два роки на те, щоб підготуватися до цієї норми. Проте деякі з них вирішили, що можуть ігнорувати закон, мотивуючи це частковою втратою аудиторії. Зокрема, група "1+1 медіа" заявила, що транслюватиме фільми та серіали мовою оригіналу (тобто російською), а на українську переходитиме поступово, оскільки український дубляж нібито не до вподоби глядачам. Переконаний, що і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як основний регулятор, і Рада національної безпеки і оборони України мають належним чином відреагувати на такі системні та демонстративні порушення, оскільки мова — це частина інформаційної політики і національної безпеки", – наголосив уповноважений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: