fbpx
Сьогодні
20:46 14 Сер 2021

У Раді працюють понад 4 тисячі помічників нардепів, — ЧЕСНО

У Верховній Раді працює 4188 помічників народних депутатів, більшість з них — на громадських засадах, меншість — за трудовими договорами, повідомляє рух ЧЕСНО, який проаналізував дані помічників нардепів IX скликання.

У ЧЕСНО зазначили, що спецстатус помічника дає низку привілеїв: дозволяє вільно проходити до певних держорганів і установ, в'язниць, відвідувати засідання місцевих органів влади, безкоштовно користуватися інформаційними базами даних тощо.

З 4188 помічників 3130 працюють на громадських засадах, 990 — за строковим трудовим договором на постійній основі, 68 — за строковим трудовим договором за сумісництвом.

4 тисячі помічників нардепів

Фото: chesno.org

Оскільки фракція Слуга народу найбільша, в неї найбільше помічників (2208). Але кількість помічників в середньому на одного нардепа (14 і 13) найбільша у фракцій Батьківщина, ОПЗЖ і групи Довіра. Найменше помічників на одного нардепа — в Голосу (вісім).

4 тисячі помічників нардепів

Фото: chesno.org

Максимальна кількість помічників у нардепа від ОПЗЖ Юрія Павленка (31, з них 27 на громадських засадах). У його колеги по фракції Віктора Чорного 30 помічників — як зазначає ЧЕСНО, в 2020 році він разом з Сергієм Ларіним вигадав, як кнопкодавити без натискання на чужу кнопку пальцем. У кількох нардепів від ОПЗЖ кількість помічників одна з найбільших на весь парламент (29 і 28) — це Олександр Фельдман, Юрій Бойко та Віктор Медведчук.

Радіо Свобода в 2019 році писало, що щонайменше 13 помічників Медведчука, ймовірно, є його охоронцями.

4 тисячі помічників нардепів

Фото: chesno.org

У фракції Батьківщина найбільше помічників у нардепа Вадима Івченка (29), серед них — тезка президента Володимира Зеленського, який був суддею Харківського апеляційного адмінсуду.

У Слузі народу по 29 помічників у нардепів Сергія Мандзія, Святослава Юраша і Юлії Овчинникової. У Євросолідарності в нардепа Михайла Бондаря 24 помічники. У фракції Голосу за кількістю помічників лідирує Соломія Бобровська (22). У групі Довіра найбільше помічників у Сергія Шахова (25), Максима Єфімова (24) і Роберта Горвата (24). У групі За майбутнє – у засновника мережі будівельних супермаркетів Епіцентр Олександра Гереги (24).

У чотирьох нардепів лише по одному помічнику, серед них — підозрюваний у державній зраді Тарас Козак від ОПЗЖ. Його помічниця Віра Забавська працювала з ним ще в парламенті VIII скликання.

Є також депутати, які працюють без помічників, тобто мають самі готувати законопроєкти, організовувати зустрічі з виборцями, спілкуватися з органами виконавчої влади, ЗМІ, підприємствами і організаціями, пише ЧЕСНО.

Зокрема, помічників немає у п'ятого президента і нардепа від Євросолідарності Петра Порошенка і його колеги по фракції, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

ЧЕСНО зазначає, що нардепи самі визначають кількість помічників і розподіляють місячний фонд зарплати. Зарплату в одного нардепа можуть отримувати максимум десять помічників. У 2020 році на помічників парламентарів з держбюджету щомісяця витрачали понад 22 млн грн (понад 260 млн грн на рік).

Нардеп від Голосу Ярослав Юрчишин розповів, що «на руки» депутати отримують на помічників 38 660 грн зарплати, яку можуть виплатити одній людині або поділити на кількох людей, що працюють за трудовим договором, а не на громадських засадах.

Депутати кажуть, що в кожній фракції або групі по-своєму вирішують питання з низькими зарплатами помічників: когось забезпечує помічниками партія і платить їм з коштів державного фінансування, хтось шукає помічників серед колишніх колег або друзів чи залучає дизайнерів, піарників, маркетологів і стилістів. ЧЕСНО не виключає, що партії або окремі нардепи можуть платити помічникам «втемну».

ЧЕСНО також зазначає, що нардепи призначають помічниками родичів, друзів або власників бізнесу з потенційним конфліктом інтересів. Так, у позафракційної депутатки Вікторії Гриб помічницями на постійній основі працюють мати і дочка Олена Баграй і Дарина Баграй.

У депутатки від Слуги народу Юліі Яцик помічником на громадських засадах вказано її бізнес-партнера і адвоката Миколу Духонченка, який раніше був слідчим і якого в 2015 році затримали за хабарництво.

У нардепів від ОПЗЖ Григорія Мамки і Михайла Макаренка помічники за трудовим договором — батько і син Віталій Джердж і Тарас Джердж. Батько раніше був помічником депутатів кількох скликань від Партії регіонів, БЮТ і ОПЗЖ.

У Сергія Ларіна від ОПЗЖ помічницею на постійній основі працює Наталя Богатирьова — невістка ексвіцепрем'єра і ексміністерки охорони здоров'я Раїси Богатирьової.

ЧЕСНО також пише, що інформація про звільнення помічників, їх перехід до інших нардепів і помічників минулих скликань не зберігається на сайті парламенту, хоча дані про актуальних помічників там є.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: