fbpx
Сьогодні
11:42 13 Сер 2021

У МЗС рекомендують українцям не їхати до Афганістану й готують евакуацію громадян з країни

МЗС не рекомендує наразі відвідувати Афганістан, а також збирається евакуювати звідти до сотні українських громадян.

Відповідна рекомендація опублікована на сайті МЗС України, повідомляє Рубрика.

"У зв'язку із ескалацією збройного конфлікту в Ісламській Республіці Афганістан, Міністерство закордонних справ України наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від будь-яких поїздок до Афганістану до стабілізації безпекової ситуації, а тим, хто продовжує перебувати в цій країні, – негайно залишити її територію", – йдеться у рекомендації.

На онлайн-брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна готує евакуацію від 50 до 100 громадян, передає Укрінформ.

"Ми вже почали відпрацьовувати можливі шляхи евакуації з Афганістану, якщо надійдуть такі звернення. Наразі громадяни України не зверталися до МЗС із проханнями евакуювати їх з Афганістану, але ще раз наголошую, що ми в режимі 24/7 працюємо і готові допомагати громадянам нашим в Афганістані доступними для нас засобами", – зазначив глава МЗС.

Він підкреслив, що для нього особисто евакуація українців за кордоном є абсолютним пріоритетом, а тому МЗС вже запустило відповідні механізми, зокрема рекомендувало громадянам утриматися від поїздок в Афганістан, а тим, хто уже перебуває в цій країні, негайно залишити її територію.

За інформацією міністерства, в Афганістані перебуває від 50 до 100 українців.

За словами міністра, він вважає Афганістан унікальною державою, в якій дуже важко прогнозувати розвиток безпекової ситуації.

Він також наголосив на дружніх відносинах між Україною й Афганістаном та на спільній трагедії – збитті літака рейсу PS-752 над Тегераном 8 січня 2020 року.

"Тому ми, безперечно, бажаємо афганському народу насамперед миру, а потім вже стабільності, яка неможлива без припинення військових дій", – підкреслив Кулеба.

У міністерстві закликали у разі загрози життю або здоров'ю, виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, невідкладно звертатися до Посольства України в Республіці Таджикистан, до зони відповідальності якого належить Афганістан або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України (+38 044 238-16-57).

Як повідомлялося, Пентагон вирішив направити близько трьох тисяч американських військовослужбовців в Афганістан для забезпечення виїзду дипломатів та інших громадян США.

Бойовики руху "Талібан" після виведення з країни іноземних військ стрімко розширюють зону впливу в Афганістані. За останні кілька днів таліби вже захопили десять центрів афганських провінцій.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: