fbpx
Сьогодні
23:04 13 Сер 2021

У фінал конкурсу на пост глави Бюро економічної безпеки вийшли три кандидати з 12, серед них – колишній "регіонал"

Лідерами конкурсу на посаду глави Бюро економічної безпеки стали три людини.

Про це заявив голова комісії, позаштатний радник глави Офісу президента Тимофій Милованов під час брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Милованова, лідерів вибрали за підсумками співбесіди з 12 кандидатами. У фінал конкурсу пройшли:

  • член Ради Нацбанку Василь Горбаль;
  • глава Державної фіскальної служби Вадим Мельник;
  • прокурор Офісу генпрокурора Атілла Ковчі.

Глава комісії додав, що всі три кандидати для нього були найсильнішими. Вони набрали найвищий бал за підсумками співбесіди. Кандидатури передадуть на розгляд Кабінету міністрів.

Василь Горбаль з вересня 2020 року є членом Ради Нацбанку. Він обіймає цю посаду втретє (Горбаль уже був членом Ради НБУ в 2003—2005 роках та 2007−2014 роках). Він був співвласником та президентом Укргазбанку до націоналізації банку в 2009 році, членом Партії регіонів, депутатом Верховної Ради 4−6 скликань (2002−2012 роки). В 2010 році Горбаль очолював Львівську облдержадміністрацію.

Василь Горбаль

Василь Горбаль

Вадим Мельник з кінця 2020 року очолює Державну фіскальну службу. До цього він був викладачем Сумського державного університету та доцентом Університету Державної фіскальної служби України. З 2000-го до 2016 року Мельник працював на різних посадах в Податковій та Фіскальній службах і в Міністерстві доходів і зборів (2013 рік).

Вадим Мельник

Вадим Мельник

Аттіла Ковчі з липня 2020 року працює прокурором в Офісі генпрокурора. В 2016—2020 роках він був завідувачем відділу правового забезпечення Українського інституту експертизи сортів рослин.

Аттіла Ковчі

Аттіла Ковчі

Кожен із «фіналістів» набрав по 7 балів. Кожен член Комісії мав право віддати свій голос за 5 кандидатів. Один голос зараховувався як один бал. При цьому членів Комісії закликали оцінювати кандидатів за критеріями доброчесності, етики та компетентності, повідомляє Цензор.НЕТ.

За даними ZN.UA, Мельник — основна ставка Банкової. Андрій Єрмак бачив його на місці Любченко ще в пору, коли той керував ДФС. Перемозі Горбаля зраділи б Коломойський, Деркач і Кулик. Втім і Єрмак, який провів Василя Горбаля в члени наглядової ради НБУ, засмучений не буде.

Верховна Рада ухвалила закон про Бюро економічної безпеки України 28 січня. Президент підписав його 22 березня, бюро має почати роботу 25 вересня. Наступного дня після цього припинить своє існування Державна фіскальна служба, яка вже перебуває в процесі ліквідації.

Відповідно до закону, в БЕБ працюватимуть до 4 тисяч співробітників, а директора органу виберуть на конкурсі. У державному бюджеті на 2021 рік передбачили витрати на створення Бюро економічної безпеки. Мінфін заклав на ці цілі 587 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: