11 серпня відбудеться прощання з директором Одеського художнього Олександром Ройтбурдом: згадуємо, що змінилося в музеї за 4 роки

11 серпня з 10:00 до 12:00 у дворі Одеського художнього відбудеться прощання з директором музею Олександром Ройтбурдом. О 13:00 — поховання на Єврейському кладовищі.

Команда Одеського художнього вирішила поділитися тим, що Олександр Ройтбурд встиг зробити для Одеського художнього за останні чотири роки. Звичайно, вмістити все в обсяг одного допису неможливо. Тому основне:

  • Перше та головне — погодився взяти участь в конкурсі на посаду директора музею і очолити Одеський художній. Він знав, що доведеться долати неабиякий опір — але прагнення відродити музей та подарувати Одесі сучасний культурний простір було сильнішим.
  • Втілив три масштабні проєкти, присвячені окремим періодам мистецтва: «Спецфонд. Розстріляне мистецтво», «Ексгумація. Соцреалізм з зібрання Одеського художнього» і «Суворі та стильні».
  • Також в останні роки в Одеському художньому пройшли виставки Влади Ралко, Володимира Буднікова, Михаїла Рева, Марії Куліковської, Віктора Маринюка, Бориса Лур'є, Костянтина Сомова, Володимира Наумця, Ігоря Гусєва, Юрія Сивирина, Михайла Жука з колекції Тараса Максимюка, Миколи Глущенка, APL 315, Ігоря Гайдая, Анни Миронової, Володимира Мельниченка та Ади Рибачук.
  • Ройтбурд як ніхто інший вмів зацікавити людей музеєм і згуртувати навколо нього. Так зібралася наша меценатська спільнота «Клуб Маразлі», до якої належав сам Ройтбурд; так збиралися найбільші в історії Одеси мітинги на підтримку музею.
  • Музейні стіни змінилися до невпізнаваності, подекуди буквально: від аварійної стелі Серебряківської зали ми прийшли до нових залів, пофарбованих тією ж фарбою, що стіни Лувру.
  • За 3 роки музейна колекція поповнилася майже 600 новими роботами — це більше, ніж за попередні три десятиліття.
  • З 2017 року музей відреставрував на базі Національного науково-дослідного реставраційного центру України 33 роботи. Нині маємо власні реставраційні майстерні із професійними реставраторами.
  • За активної участі та сприяння Ройтбурда вийшли нові музейні видання, присвячені архіву та формуванню колекції Одеського художнього; каталоги виставок.
  • За нового директора в Одеському художньому вперше з'явилися окремі відділи комунікацій та івентів. Це дозволило вивести музейний сервіс і наповнення на принципово новий рівень. Сформувався окремий напрямок роботи з дітьми.
  • Найбільшим подарунком Ройтбурда Одеському художньому та місту стала нова експозиція сучасного мистецтва #ВідДвадцятихДоДвадцятих на другому поверсі. Подарунком в прямому сенсі: вона більш ніж на половину складається з дарувань з його власної колекції, а також дарувань художників і колекціонерів, що підтримували прагнення Ройтбурда підняти музей на національний рівень.
  • Від самого початку Ройтбурд хотів зробити Одеський художній не тільки місцем дозвілля, а й точкою спілкування та єднання української художньої спільноти. Останнім проєктом, який він встиг завершити у музеї, став конкурс OFAM WALL, де 132 художники з усієї країни змагалися за можливість створити роботу до музейної експозиції.
  • Однією з головних задач Ройтбурд вважав отримання Одеським художнім статусу національного. Ми зробимо все необхідне, аби довести розпочату ним роботу в цьому напрямку до кінця.

"Олександр Ройтбурд не любив, коли його називали «директором». І він дійсно був і лишається для Одеського художнього набагато більше, ніж просто директором. Він дав музею нове життя, яке не виміряти лише кількістю проданих квитків та нових картин в експозиції. Для нас було честю та великою радістю співпрацювати з Олександром Ройтбурдом. Кожен і кожна з нас завжди пам'ятатимуть ці чотири роки — такі яскраві та насичені, такі несправедливо короткі. Дякуємо за все. Будемо сумувати", – відзначили у команді Одеського художнього.

Ілюстрація Олександра Грехова спеціально для "Рубрики" у серії #ТворціРішень

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.