fbpx
Сьогодні
13:55 10 Сер 2021

11 серпня відбудеться прощання з директором Одеського художнього Олександром Ройтбурдом: згадуємо, що змінилося в музеї за 4 роки

English version here

11 серпня з 10:00 до 12:00 у дворі Одеського художнього відбудеться прощання з директором музею Олександром Ройтбурдом. О 13:00 — поховання на Єврейському кладовищі.

Команда Одеського художнього вирішила поділитися тим, що Олександр Ройтбурд встиг зробити для Одеського художнього за останні чотири роки. Звичайно, вмістити все в обсяг одного допису неможливо. Тому основне:

  • Перше та головне — погодився взяти участь в конкурсі на посаду директора музею і очолити Одеський художній. Він знав, що доведеться долати неабиякий опір — але прагнення відродити музей та подарувати Одесі сучасний культурний простір було сильнішим.
  • Втілив три масштабні проєкти, присвячені окремим періодам мистецтва: «Спецфонд. Розстріляне мистецтво», «Ексгумація. Соцреалізм з зібрання Одеського художнього» і «Суворі та стильні».
  • Також в останні роки в Одеському художньому пройшли виставки Влади Ралко, Володимира Буднікова, Михаїла Рева, Марії Куліковської, Віктора Маринюка, Бориса Лур'є, Костянтина Сомова, Володимира Наумця, Ігоря Гусєва, Юрія Сивирина, Михайла Жука з колекції Тараса Максимюка, Миколи Глущенка, APL 315, Ігоря Гайдая, Анни Миронової, Володимира Мельниченка та Ади Рибачук.
  • Ройтбурд як ніхто інший вмів зацікавити людей музеєм і згуртувати навколо нього. Так зібралася наша меценатська спільнота «Клуб Маразлі», до якої належав сам Ройтбурд; так збиралися найбільші в історії Одеси мітинги на підтримку музею.
  • Музейні стіни змінилися до невпізнаваності, подекуди буквально: від аварійної стелі Серебряківської зали ми прийшли до нових залів, пофарбованих тією ж фарбою, що стіни Лувру.
  • За 3 роки музейна колекція поповнилася майже 600 новими роботами — це більше, ніж за попередні три десятиліття.
  • З 2017 року музей відреставрував на базі Національного науково-дослідного реставраційного центру України 33 роботи. Нині маємо власні реставраційні майстерні із професійними реставраторами.
  • За активної участі та сприяння Ройтбурда вийшли нові музейні видання, присвячені архіву та формуванню колекції Одеського художнього; каталоги виставок.
  • За нового директора в Одеському художньому вперше з'явилися окремі відділи комунікацій та івентів. Це дозволило вивести музейний сервіс і наповнення на принципово новий рівень. Сформувався окремий напрямок роботи з дітьми.
  • Найбільшим подарунком Ройтбурда Одеському художньому та місту стала нова експозиція сучасного мистецтва #ВідДвадцятихДоДвадцятих на другому поверсі. Подарунком в прямому сенсі: вона більш ніж на половину складається з дарувань з його власної колекції, а також дарувань художників і колекціонерів, що підтримували прагнення Ройтбурда підняти музей на національний рівень.
  • Від самого початку Ройтбурд хотів зробити Одеський художній не тільки місцем дозвілля, а й точкою спілкування та єднання української художньої спільноти. Останнім проєктом, який він встиг завершити у музеї, став конкурс OFAM WALL, де 132 художники з усієї країни змагалися за можливість створити роботу до музейної експозиції.
  • Однією з головних задач Ройтбурд вважав отримання Одеським художнім статусу національного. Ми зробимо все необхідне, аби довести розпочату ним роботу в цьому напрямку до кінця.

"Олександр Ройтбурд не любив, коли його називали «директором». І він дійсно був і лишається для Одеського художнього набагато більше, ніж просто директором. Він дав музею нове життя, яке не виміряти лише кількістю проданих квитків та нових картин в експозиції. Для нас було честю та великою радістю співпрацювати з Олександром Ройтбурдом. Кожен і кожна з нас завжди пам'ятатимуть ці чотири роки — такі яскраві та насичені, такі несправедливо короткі. Дякуємо за все. Будемо сумувати", – відзначили у команді Одеського художнього.

Ройтбурд

Ілюстрація Олександра Грехова спеціально для "Рубрики" у серії #ТворціРішень

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: