fbpx
Сьогодні
09:45 09 Сер 2021

На Одещині "Укрнафтінвест" споруджує першу свердловину: чому це родовище потрібне Україні

English version here

Фото: bgv.com.ua

У червні цього року ПрАТ НВК "Укрнафтінвест" почали спорудження першої свердловини на нафтоносній ділянці у Саратському районі Одеської області.

Про це повідомляє пресслужба BGV Group Management.

Зазначається, що процес робіт на цьому родовищі запущено з новою силою. ПрАТ НВК "Укрнафтінвест" як інвестиційний проект компанії BGV Group Management застосовує сучасні технології, щоб почати розробку родовищ і забезпечити нафтопереробну промисловість сировиною, українців — роботою, а країну — енергобезпекою. Усе це — безпечно, з дотриманням екологічних норм та стандартів та чинного законодавства України.

"Історія цього родовища давня. Перше пошукове буріння на Саратській площі проведено в 1970-х роках, а Східносаратське родовище відкрите в 1983 р. Компанія BGV Group приходить сюди першою з найсучаснішими технологіями", – коментує технічний директор компанії "Укрнафтінвест" Ваха Цицкієв.

У Саратському районі на Одещині «УКРНАФТІНВЕСТ» споруджує першу свердловину

Фото: bgv.com.ua

Геологічна будова цієї частини Південної України інша: відрізняється від геологічної будови двох основних нафтогазових районів України – західного (Закарпаття, Карпати та Передкарпатський прогин) та східного (Дніпровсько-Донецька западина). Геологія тут дуже інакша і для одержання промислового результату вимагає використання всіх сучасних методів буріння і освоєння родовищ нафти. Наприклад, в процесі буріння ми використовуємо спеціальні бурові розчини на вуглеводневій основі. Частина свердловини, де залягають нафтонасичені пласти була обсаджена обсадною трубою з використанням унікальної технології розбухаючих пакерів.

На кожному етапі проекту ми залучаємо провідні українські та іноземні компанії. Після того як ми добурили свердловину до проектної глибини, комплект геофізичних досліджень виконала компанія Везерфорд (Weatherford).

"Ми дуже відповідально ставимося до безпеки персоналу, навколишнього середовища і територій, маємо весь пакет дозвільних документів, а також пройшли комплексні експертизи впливу на навколишнє середовище (процедури ОВД).

Політика нашої компанії – розвивати прилеглі громади. Згідно з планом розвитку проекту будем активно створювати робочі місця, залучати до співпраці людей, більшість з яких будуть місцеві. Додатково плануємо заключити довгострокову соціальну допомогу місцевим громадам, що є поширеною практикою для нашої компанії", – йдеться у повідомленні.

"Зараз настав відповідний час для цих родовищ і для нашої компанії", – коментує директор департаменту геології компанії "BGV Group Management" Міхал Мишлiвєц.

BGV Group Management інвестує значні кошти у видобуток критично важливих корисних копалин в Україні, включаючи видобуток природного газу та сирої нафти.

"Ми вважаємо проект дуже перспективним: попередньо доведені геологічні запаси нафти найбільшого родовища складають близько 8 млн тон. Те, що протягом багатьох років цим регіоном України не займалися нафтові компанії, з нашої точки зору, позитивно. Якби було інакше, не виключено, що нафтові родовища, відкриті в 80-і роки в цьому районі, вже були б освоєні.

Родовища Переддобрудзької нафтогазоносної області дійсно вимагають нових технологій буріння, дослідження, освоєння і на кінець видобутку нафти. Тому ми використовуємо все найкраще, що доступне в Україні. Деякі з цих технологій, такі як ядерно-магнітний каротаж для дослідження насичених нафтою порід або розбухаючі в контакті з вуглеводнями еластомерні пакера для роз'єднання пластів і контролю припливу свердловини, є одними з найсучасніших у світі і лише епізодично використовуються в Україні.

Виходячи з уже отриманих результатів геофізичних досліджень, очікуємо гарного результату першої свердловини. Після освоєння перейдемо в етап пробного видобутку нафти. У той же час ми починаємо підготовку до буріння наступних свердловин на початку 2022 року, які будуть поступово вводитися в експлуатацію. Для проектування цих свердловин і прискорення розвитку проекту, в першій свердловині ми виконали спеціальні сейсмічні дослідження методом ВСП. На наступному етапі плануємо проведення на території родовища сучасних вимірів сейсміки 3Д.

Виробниче направлення Саратського району — сільське господарство, тому для обмеження негативного впливу на навколишнє середовище будемо бурити кілька похилих свердловин з однієї невеликої площі для видобутку нафти.

Розробка родовища з запасами в кілька мільйонів тон сирої нафти — це процес, що вимагає відповідних технологій, логістики, роботи безлічі різних фахівців і, нарешті, великих фінансових витрат. Завершення буріння першої свердловини – підтвердження того, що наша компанія до цього повністю готова".

"Вважаємо це маленькою перемогою для України. Адже позбавлення від "сплячих" ліцензій — це ще один крок до реальної енергонезалежності та самостійності України від зовнішніх гравців.

Інвестиційна компанія BGV Group Management, власником якої є Геннадій Буткевич, не тільки розширює сферу видобутку корисних копалин, цим вона інвестує у незалежне майбутнє України. Енергетика та надра, на нашу думку — безумовно, важлива частина цього майбутнього як і інвестиції українського бізнесу у нові проекти в Україні. Це саме те, що потрібно нашій державі для сталого розвитку", — наголошують у компанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: