fbpx
Сьогодні
09:12 08 Сер 2021

Помер художник Олександр Ройтбурд

English version here

У неділю, 8 серпня, пішов з життя відомий український художник та директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Йому було 59 років.

Про це повідомив співробітник музею Кирило Ліпатов у Facebook, а також підтвердили друзі померлого.

В останні роки життя у художника були проблеми зі здоров'ям. Як пише "Сьогодні", причиною смерті стала онкологічна хвороба.

В останньому своєму інтерв'ю виданню "Бабель" діяч культури розповідав, що він погано спить і ходить. На фото було помітно, що він сильно схуд і змінився зовні.

Ройтбурд

Фото: Бабель

Короткий життєпис Олександра Ройтбурда

Ройтбурд народився у 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту.

У 2013 підтримував Революцію Гідності, виступав на Євромайдані. У 2014 році брав участь в конгресі "Україна – Росія: діалог", а в 2018 він став одним із тих, хто підтримав відкритого листа діячів культури до режисера Олега Сенцова, який тоді перебував в ув'язненні в Росії.

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

4 вересня 2019 року Одеська облрада достроково розірвала контракт з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом. Він одразу заявив, що буде оскаржувати це рішення у суді і пізніше виграв суд у першій інстанції. Міністерство культури назвало рішення облради безпідставним.

Одеська ОДА при цьому не стала розривати контракт з художником і він продовжував виконувати свої обов'язки директора.

У підсумку 18 грудня 2020 року Одеська облрада все-таки поновила Ройтбурда на посаді керівника музею, а в травні цього року Верховний Суд визнав незаконним звільнення Ройтбурда з Одеського художнього музею, й на посаді директора він залишився до своєї смерті.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: