fbpx
Сьогодні
20:56 06 Сер 2021

Кулеба: Зустріч Зеленського й Байдена визначить динаміку відносин на наступні роки

Зустріч президентів США та України Джо Байдена і Володимира Зеленського визначить динаміку двосторонніх відносин обох країн на наступні роки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми готуємо першу зустріч президентів України і Сполучених Штатів Америки, і це без перебільшення буде зустріч, яка визначить динаміку двосторонніх відносин на наступні роки", – сказав він журналістам у Вашингтоні в п'ятницю.

Кулеба зазначив, що він та керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провели "дуже предметні розмови з ключовими партнерами" – державним секретарем США Ентоні Блінкеном і радником з питань національної безпеки президента США Джо Байдена Джейком Салліваном.

"Обидві розмови були предметними, конструктивними, дружніми, і ми проговорили саме домовленості, на які вийдуть президенти", – додав він.

Кулеба повідомив, що Україна веде переговори з американською стороною щодо формату візиту президента України до Вашингтона.

У свою чергу Єрмак зазначив, що президент України Володимир Зеленський приїде до Вашингтона з новою візією відносин України із США.

"Президент приїде з абсолютно новою візією нашої країни, візією наших відносин зі Сполученими Штатами. Це буде вперше за історію незалежності України, коли ми маємо чітку стратегію, як ми бачимо розвиток наших стратегічних партнерських відносин", – пояснив Єрмак.

Глава Офісу президента зазначив, що під час візиту вони переконалися, що Сполучені Штати чекають на приїзд президента України до Вашингтона.

"Усі налаштовані, щоб це був дуже продуктивний і дуже фундаментальний візит. І зустріч із президентом Байденом. Тому ми ще раз переконалися, що Сполучені Штати є дійсно стратегічним партнером України, ми це почули неодноразово. Ми почули, що безпека і захист України та підтримка нашого суверенітету і територіальної цілісності є пріоритетом зовнішньої політики Сполучених Штатів", – наголосив він.

Єрмак заявив, що під час візиту вони не відчули "жодного навіть натяку на токсичність або недружнє чи нестратегічне ставлення до нашої країни".

Водночас міністр закордонних справ України наголосив, що на жодній зустрічі не було нічого пов'язаного з "токсичністю" України.

"Усі говорить абсолютно про інше. У нас унікальна ситуація, у нас є перший в історії Сполучених Штатів президент, який знає, що таке Україна, розуміє, що таке Україна, і якому не треба читати лекції про Україну. І те, що президент Зеленський буде другим європейським лідером після Ангели Меркель, якого запросили у Білий дім, це саме по собі є сигналом. Про яку токсичність або об'єктність ми можемо тут говорити?" – додав Кулеба.

Він зазначив, що той факт, що Україна їде до США з конкретними результатами у судовій реформі, реформі земельного ринку, відкриває унікальну можливість вивести стратегічне партнерство з США на новий рівень не лише політично, а й конкретно в обсягах і суті допомоги, яка спрямовується на сектор безпеки України, на залучення американських інвестицій і американського фінансування для реалізації масштабних економічних проектів в Україні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: