fbpx
Сьогодні
16:27 06 Сер 2021

Нардепи паралізували дисциплінарну процедуру Вищої ради правосуддя: що сталося

Розподіл між членами ВРП дисциплінарних скарг, а також скарг на рішення про залучення до дисциплінарної відповідальності судів чи прокурорів призупинено. Раніше народні депутати проголосували за поправку №733 до закону щодо Вищої ради правосуддя. У ЦПК кажуть, що вибору не було.

Про це повідомляє ZN.UA.

Повідомляється, що профільний комітет Верховної Ради відхилив правку, але нардепи все одно її підтримали. Голосували "за" здебільшого депутати від партій "Слуга народу", "Голос", "ЄС" і "Довіра".

Депутати повідомляють, що норму, що ухвалено, запропонувала безпосередньо у залі ВР автор поправки Радіна. Та депутати "Слуги народу" отримали команду голосувати.

Нині усі процеси відносно дисциплінарних скарг на суддів зупинені, оскільки потрібно набрати дисциплінарних інспекторів.

"Якщо це так, то це чиста та спланована провокація або кричущий непрофесіоналізм, — коментує джерело ZN.UA в вищих судових колах,  — Інспектори – це висококласні фахівці, які є професіоналами в усіх чотирьох видах судового процесу і носіями генетичної пам'яті в дисциплінарних процедурах. Позбавитися тих, хто є інспекторами зараз, та набрати нових – недосвідчених- лише десь через рік, означає нульовий рівень державного мислення ініціатора цієї ідеї. Судді-порушники протягом мінімум року будуть безкарними.  Прихильники Радіної будуть говорити, що ВРП жахливий і що вони жахливо здійснюють дисциплінарну процедуру. Це правда. Але Верховна Рада теж жахлива. І теж жахливо виконує свою роботу. Але проте законодавчий процес не зупиняють на рік?".

Адже дисциплінарна  процедура ВРП, яка є ключовою,  на цей час буде паралізована.

Це, наприклад, якби зупинити на рік повноваження Верховної ради приймати закони.

"До того ж, відповідно до вимог закону суддею зараз можна стати в 30 років, а за новими вимогами до майбутніх дисциплінарних інспекторів можна стати років у 40. До того ж попрацювавши на посадах судді, прокурора та адвоката сукупно. Юристів з таким сукупним 15 річним стажем ще потрібно знайти", – додало джерело ZN.UA.

В тоже час Галина Чижик, юристка Центру протидії коруцпції, прокоментувала ситуаціацію, що склалася.

Експертка акцентувала увагу на тому, що у законопроеті Зеленського напочатку існувала проблема перехідного періоду, яку, на жаль, не вирішив й профільний комітет Верховної Ради, але, на думку експертки, іншого виходу, як проголосувати поправку, не було.

"5 серпня набув чинності закон про реформу Вищої ради правосуддя (№ 1635-IX). Цей закон передбачає, що дисциплінарних інспекторів, які мають розглядати скарги на суддів, мають відібрати на новому відкритому конкурсі. Це означає, що допоки такі інспектори не будуть відібрані, розгляд дисциплінарних справ поставлено на паузу.

Внаслідок цього деякі судді можуть уникнути покарання за порушення, адже поки здійснюватиметься відбір дисциплінарних інспекторів, сплинуть строки притягнення суддів до відповідальності. Проблеми можна було уникнути, доповнивши закон положенням про те, що допоки не запрацює нова служба інспекторів, розгляд дисциплінарних справ відбувається за старими правилами. Однак Комітет з питань правової політики, очолюваний депутатом Андрієм Костіним,  який готував законопроєкт до другого читання, нічого не зробив для вирішення цієї проблеми.

Поправка №733 авторства Анастасії Радіної, яку депутати підтримали більшістю голосів в пленарній залі, аж ніяк не є причиною зупинки розгляду дисциплінарних проваджень. Навіть якби депутати не підтримали цю поправку, ситуація б не змінилась, адже розгляд дисциплінарних справ не може здійснюватись, допоки не відберуть нових дисциплінарних інспекторів.

Поправка №733, навпаки, гарантує якість та доброчесність майбутніх дисциплінарних інспекторів, адже передбачає, що рішення щодо їх призначення прийматиме оновлена Вища рада правосуддя. На цьому наполягали експерти Венеційської комісії у висновку щодо законопроєкту (пункт 76 Висновка). Справді, це положення може ще на кілька місяців відтермінувати розгляд дисциплінарних справ. Однак в будь-якому разі розгляд дисциплінарних справ було б  зупинено, і комітет,  знаючи про існування цієї проблеми, не доповнив законопроєкт положенням, яке б усунуло проблему.

Примітно, що і сама ВРП в жодній із своїх публічний заяв щодо законопроєкту не закликала народних депутатів вирішити цю проблему", – зазначила Галина Чижик.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: