fbpx
Сьогодні
Фото 20:22 05 Сер 2021

У Києві з'явилась нова міні-скульптурка, присвячена київській гривні

У Києві відкрили 31-шу бронзову міні-скульптурку проєкту "Шукай", присвячену київській гривні.

Як повідомляється на сторінці проекту у Facebook, нова скульптурка встановлена за адресою вул. Володимирська, 2 – на фасаді Національного Музею Історії України.

Це злиток у формі ромбовидного шестикутника – як на логотипі Національного банку України. У Києві гривні відливали зі срібла, вага була 160 грамів. Цими грошима користувалися у так званий "безмонетний період" майже тисячу років тому.

Прикмета скульптурки: "Мене потреш – гривню збережеш".

"За дві гривні можна було купити коня. Це була настільки надійна валюта, що багаті люди накопичували в ній свій капітал. І звідси прикмета – коли знайдете нашу скульптурку, потріть її на фінансову удачу," – розповіла Юлія Бевзенко, авторка проєкту "Шукай".

Кожен злиток київської гривні оригінальний. Формочки для них були одноразовими. Головним завданням майстра було зберегти форму і стандартну вагу. Гривня проєкту "Шукай" виготовлена за подібним методом, як оригінали. Скульптором виступив Юрій Белявський.

нова міні-скульптурка, присвячена київській гривні

Нагадаємо, бронзова гривня увійшла у серію міні-скульптурок "Шукай", присвячених символам Києва. Їх наразі вже 31: мініатюрна котлета по-київськи, київський каштан, золота туфелька Сержа Лифаря, гелікоптер Сікорського, велосипедист, київське сухе варення, київський слоник та інші.

Проєкт "Шукай" заснували у 2018 році. Біля кожної мініатюри є табличка з QR-кодом, за допомогою якого можна дізнатися її історію. Створені інтерактивні мапи та екскурсійні маршрути, аби люди легко їх знаходили.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: