fbpx
Сьогодні
18:29 04 Сер 2021

У СБУ назвали причини закритого засідання суду щодо екссудді Чауса

Екссуддя Микола Чаус, якого Національне антикорупційне бюро затримало в лікарні "Феофанія", на судовому засіданні може розголосити інформацію, яка розбурхає суспільство, тому справу необхідно засекретити.

Таку думку на каналі "Україна 24" висловив полковник СБУ у відставці Олег Старіков.

Експерт зазначив, що в цій справі дуже багато невизначеності.

"Напевно, в ситуації з Чаусом сталося зіткнення двох правоохоронних органів. У нормальній державі такого бути не повинно. Якщо є відповідні звинувачення за якоюсь статтею, якщо це корупція, значить, нехай займаються антикорупційні органи. Якщо це пов'язано з держбезпекою, цим повинні займатися інші. Тому хто б чого не говорив, тут більше незрозумілого, ніж зрозумілого. Як у фільмі "17 миттєвостей весни": ясність – це одна з форм повного туману. Мені нічого не відомо. На якій підставі СБУ взяла під охорону суддю Чауса? Що пред'являє НАБУ, де він реально опинився, де його місяць тримали в таких скотинячих умовах, про які говорить адвокат?" – сказав Старіков.

Полковник СБУ схвалив дії адвоката Ростислава Кравця, який наполягав на проведенні судового засідання в закритому режимі.

"Біля нього (Чауса – ред.) криється рій різних тяжких злочинів, якщо він почне щодо них говорити, то, я так думаю, проблема буде у багатьох великих посадовців. А чому закрите засідання? Тому що невідомо, що він скаже. Уявіть, що він скаже щось, що зробить ефект бомби, що розірвалася в суспільстві, до чого це призведе? Тому адвокат Кравець абсолютно правильно розуміє, що справа не кримінальна, а більше пов'язана з національною безпекою. Потрібно перевести цю справу в режим секретності, а в осіб, які брали участь у судовому засіданні, взяти підписку про нерозголошення й думати, як вийти з цієї ситуації", – сказав Старіков.

Як повідомляла Рубрика, 15 березня Молдова остаточно відмовила у притулку скандальному судді Чаусу.

5 квітня екссуддю Чауcа, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Вони вже покинули Молдову, перейшовши молдавсько-український кордон.

11 квітня стало відомо, що ексохоронець Порошенка, який фігурує у справі про перевезення Чауса, задекларував 5 млн по виходу на пенсію.

22 квітня розслідувачі заявили, що до зникнення ексудді Чауса можуть бути причетні українські розвідники та посольство України.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екс-судді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня цього року в Telegram-каналі з'явилося відеозвернення Чауса, про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня. Він заявив, що планує повернутися в Україну і заперечив, що його викрали в 2021 році.

23 липня розслідування справи стосовно "викрадення" українського екссудді Миколи Чауса в Молдові завершили. Молдовські слідчі органи чекають відповіді від України.

Сьогодні, 30 липня, колишнього суддю Миколу Чауса знайшли у Вінницькій області.

За даними НАБУ, СБУ вивезла Чауса на Володимирську, 33, не передаючи його співробітникам НАБУ.

Довідка

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса – слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку.

Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли – через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з'являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців – 1 березня 2017 року – суддю затримали в Кишиневі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: